Microsoft Office 2019 voor Mac - Alles over inhoud en functies

De nieuwste versie van Microsofts succesvolle kantoorpakket, Microsoft Office 2019, is ook beschikbaar voor Mac. Hiermee maakt Microsoft de nieuwste Office-versie weer beschikbaar voor aankoop, nadat er enige tijd alleen een actuele versie was in de vorm van een abonnementsmodel met Office 365. De kosten voor de Microsoft Office 2019 Mac licentie in de vrije handel zijn niet duurder dan de Office-varianten voor Windows-gebruikers. De kosten die Microsoft rekent voor de verschillende Office-pakketten op zijn website zijn echter nog steeds relatief hoog. Bij Microsoft kost de Home & Student-variant al €149 – bij derde aanbieders kun je verschillende licenties voor Microsoft Office 2019 voor Mac kopen vanaf €94,99.

Wat is inbegrepen in de Mac Office 2019 pakketten?

Microsoft vraagt een flinke prijs voor zijn Office-programma’s – maar Office is niet voor niets de meest succesvolle familie van productiviteitsprogramma’s voor kantoor. De drie belangrijkste onderdelen, Word, Excel en PowerPoint, zitten in de meest eenvoudige licentievariant van Microsofts Office Mac 2019. Ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan taken op kantoor, voor leerlingen en studenten. Wie niet zonder het e-mailprogramma Microsoft Outlook wil, moet investeren in de Office 2019 Home & Business MAC-versie, die een paar euro duurder is. In tegenstelling tot de Home & Student versie kan de Home & Business versie ook commercieel gebruikt worden, terwijl de laatste alleen een licentie heeft voor privégebruik. In tegenstelling tot het abonnementsmodel van Office 365 worden de kosten van Office 2019 voor Mac en Windows slechts eenmalig gemaakt. Zelfs de duurdere versie van Office 2019 mist enkele toepassingen die wel deel uitmaken van het abonnementsmodel. Cloudopslag op OneDrive ontbreekt, net als licenties voor mobiel en tablet.

Microsoft-ondersteuning voor Office 2019

De nieuwste versie is alleen compatibel met Windows 10 en Mac en werkt niet meer met Windows 7 en Windows 8.1 besturingssystemen. De ondersteuning voor Office 2019 Mac eindigt op 14 oktober 2025, net als voor de Windows-versie. In tegenstelling tot eerdere Office-edities zal de ondersteuning dus niet langer 10 jaar duren. Microsoft heeft al aangekondigd dat de daadwerkelijke ondersteuning slechts 5 jaar zal duren, gevolgd door nog eens 2 jaar met alleen beveiligingsupdates, maar geen feature-updates.

Kenmerken van Office 2019 voor Mac

Microsoft heeft zijn kantoorapplicaties niet opnieuw uitgevonden voor Microsoft Office 2019. Voor het grootste deel krijgen alleen de Office 365-varianten nieuwe update-functies. Office 2019 is dus geen nieuw programma, maar bevat de functies die bekend waren van Office 2016 in combinatie met de vernieuwingen van Office 365 tussen 2016 en 2018. Ten opzichte van de voorganger versie Office 2016 heeft Microsoft in Office 2019 voor Mac in het oog gehouden om meer mogelijkheden voor teamwork te creëren . Alle onderdelen van het Office-pakket hebben verbeterde functies voor het delen van documenten gekregen en ook realtime samenwerkend bewerken is nu mogelijk.

Nieuwe functies voor Word 2019 MAC

Nieuwe functies voor de Word tekstverwerker in Office 2019 voor Mac zijn onder andere:

  • Dicteer- en spraakuitvoerfunctie
  • Vertaalfunctie die werkt met een online service van Microsoft
  • Verbeteringen aan de spelling- en grammaticacontrole
  • Vereenvoudigingen voor het instellen van kruisverwijzingen in een Word-document.

Nieuw in Excel 2019 MAC

In tegenstelling tot Word verdiept de gemiddelde gebruiker zich niet erg in het brede scala aan mogelijkheden dat Excel eigenlijk biedt. Maar degenen die intensief met Excel werken, kunnen met Excel 2019 nieuwe functies en betere tools voor gegevensanalyse uitproberen. Nieuwe grafieken maken ook deel uit van het Office 2019-pakket voor Mac. In tegenstelling tot zijn voorgangers zijn nu trechtergrafieken, tijdlijnen en 2D-kaarten mogelijk met Excel – wat handig is voor iedereen die werkt met geografische gegevens in zijn Excel-bestanden. Een groot pluspunt voor Excel 2019 is de uitgebreide .csv-importfunctie. Hiermee kun je bijna alle gegevens uit allerlei bronnen eenvoudig importeren in Excel. Met behulp van een speciale Excel query editor kunnen deze vervolgens geoptimaliseerd worden naar eigen behoefte.

Nieuwe presentatietools voor PowerPoint 2019 MAC

Microsoft heeft ook nieuwe functies toegevoegd aan het presentatieprogramma PowerPoint. In PowerPoint 2019 zijn er overgangen met morphing-effecten en mogelijkheden om diagrammen gedetailleerd te animeren. Ook zijn er zoomfuncties en kunnen video’s in 4K-kwaliteit worden geëxporteerd.

Persoonlijke informatiebeheer voor Outlook

Outlook 2019 MAC is ook verder verbeterd. De nieuwe personal information manager PIM kan e-mails hardop voorlezen en een mentions functie vergemakkelijkt gesprekken in grotere groepen via mail.

Header image: © alphaspirit, stock.adobe.com