Remote Desktop Services: Thuiskantoor in tijden van Corona

In deze tijden van de Corona-pandemie werken steeds meer mensen vanuit huis, vanuit het (in de volksmond genoemde) thuiskantoor. Videovergaderen met het meubelhuis op de achtergrond kenmerkt nu het dagelijkse kantoorleven in plaats van face-to-face vergaderen aan de vergadertafel. Welke effecten deze vorm van thuiswerken heeft en welke ontwikkeling het veroorzaakt, ontdek je in het volgende:

Thuiskantoor in opmars

De voordelen van een kantoor aan huis tegen de achtergrond van de wereldwijde Corona-crisis zijnonmiskenbaar: collega’s besmetten elkaar niet en de natuur kan ook een beetje bijkomen van de spanningen van de afgelopen jaren omdat veel auto’s in de garages blijven staan. De bedrijven zelf besparen op deze manier ook geld, zonder dat de productiviteit eronder lijdt. Als het aan de politici ligt, kan dit zo blijven. Zo riep de Nedersaksische minister van Volksgezondheid Carola Reimann (SPD) onlangs tijdens de Corona-crisis bedrijven op om werknemers steeds meer mobiel te laten werken. Forenzen moeten – indien mogelijk – thuisblijven, contacten op de werkplek moeten worden geminimaliseerd, infectierisico’s moeten worden beperkt. Want „de pandemie is nog niet overwonnen„, zei Reimann, die het concept van mobiel werken prees en opriep om „gebruik te blijven maken van de goede ervaringen van de afgelopen maanden met mobiel werken“. Meer persoonlijke verantwoordelijkheid en het vertrouwen van de werkgever brengt sommige werknemers in een goed humeur en verhoogt de productiviteit. Velen kunnen ook hun dagelijks leven beter plannen met hun gezin en genieten van flexibelere werktijden en korte pendeltijden.

Nadelen

De toegenomen persoonlijke verantwoordelijkheid is echter niet voor iedereen weggelegd. Meer stress, langere werktijden en een vloeiende overgang tussen vrije tijd en werk kunnen psychologische en fysieke gevolgen hebben. Eenzaamheid door een gebrek aan persoonlijke uitwisseling kan in het ergste geval zelfs uitmonden in een depressie. Aangezien elke derde Duitser door Corona meer tijd voor een scherm doorbrengt, nemen oogproblemen ook toe. Vooral bij mobiel werken zijn de werkomstandigheden echter vaak niet ideaal: kleinere schermen, slechte verlichting, ongemakkelijke zithoudingen, enz. zijn maar al te vaak aan de orde van de dag. Elke derde persoon die meer tijd voor beeldschermen doorbrengt, zegt zelfs dat zijn of haar zicht slechter aanvoelde tijdens coronatijd. Hoewel bijna geen enkel bedrijf zelf ernstig productiviteitsverlies heeft geleden als gevolg van mobiel werken, zegt Michael Karrenberg, regionaal directeur van risicodiensten bij Altradius. „Maar door de toename van mobiel werken zullen bedrijfsactiviteiten zich verplaatsen.“ Dit, zegt hij, leidt tot toenemende onzekerheid, vooral in die bedrijfstakken waarvan de omzet afhankelijk is van de vele pendelaars naar de steden en kantoormedewerkers.

Remote Desktop Services - Toegang van buitenaf

Om werknemers in staat te stellen thuis te werken, hoeven werkgevers ze niet per se een computer mee naar huis te geven. Het is ook mogelijk om beveiligde toegang te krijgen tot de werkcomputer in het kantoor van het bedrijf. De voorwaarden hiervoor zijn dat de computer op kantoor aan staat en een Pro of Enterprise versie van Windows 10 gebruikt. Remote Desktop Services (RDS), ook bekend als Terminal Services op Windows Server 2008 en eerdere versies, is een component van Microsoft Windows waarmee gebruikers de controle kunnen overnemen van een computer of virtuele machine op afstand via een netwerkverbinding. RDS is Microsofts implementatie van een thin-client architectuur, waarbij Windows software en het volledige bureaublad van de computer waarop RDS draait toegankelijk is voor elke clientcomputer op afstand die het Remote Desktop Protocol (RDP) ondersteunt. Dit kan de flexibiliteit en gegevensbeveiliging in de onderneming verhogen door middel van een gecentraliseerde desktopoplossing, terwijl de IT-afdeling wordt ontlast van het beheer van desktops en toepassingen. Een Client Access Licence (CAL ) is vereist voor elke gebruiker en elk apparaat dat verbinding maakt met een RDS-host. Er is bijvoorbeeld de Windows Server 2019 Remote Desktop Services 5-user cal. of de Windows Server 2016 Remote Desktop Services 5-user cal. Omdat Microsoft steeds meer functionaliteit naar de cloud verplaatst, met name naar Microsoft Azure en Office 365, maken veel beheerders zich steeds meer zorgen dat functies worden verwijderd bij elke volgende serverrelease. Omdat Remote Desktop Services (RDS) echter ook beschikbaar zal zijn in Windows Server 2019, zelfs inclusief nieuwe functies, is er geen reden voor bedrijven om zich op dit gebied zorgen te maken.

Pas op voor hackers

Open remote desktop services en standaard poorten kunnen een toegangspoort worden voor cybercriminelen als hier problemen zijn met de configuratie. Ransomware zoals CrySiS en SamSam kan zich bijvoorbeeld richten op bedrijven via open RDP-poorten, zowel via brute force als dictionary-aanvallen. Elk naar buiten gericht apparaat dat is verbonden met het internet moet daarom worden beveiligd met een meerlaagse beveiliging om toegangspogingen zoals een brute force aanval af te weren. Bovendien wordt het moeilijker om bij te houden dat alle apparaten en software van alle updates zijn voorzien. Beveiligingsoplossingen die beschermen tegen RDP-aanvallen worden daarom onmisbaar voor bedrijven om zichzelf, hun gegevens en hun werknemers te beschermen tegen cybercriminaliteit. Wat vooral kritiek is, is dat kwetsbaarheden in RDP vaak onbekend zijn en pas bekend worden nadat ze zijn uitgebuit.

Kan het klassieke kantoor nog gered worden?

In het tweede en derde kwartaal huurden bedrijven in Duitsland slechts half zoveel nieuwe kantoorruimte in elk van de zeven grootste steden als het langetermijngemiddelde. Dit blijkt uit marktgegevens van de grote internationale makelaar Savills. Volgens de gegevens werd er in plaats van één miljoen slechts een half miljoen vierkante meter nieuw verhuurd per kwartaal. Dit betekent echter geenszins dat bedrijven door deze trend naar kantoorwerk aan huis over de hele linie geen kantoren meer nodig hebben. „Veel bedrijven geven er momenteel de voorkeur aan hun huidige huurcontracten te verlengen,“ zegt Matthias Pink, hoofd marktobservatie bij de Duitse dochteronderneming van het Britse bedrijf. Het leegstandspercentage is voor het eerst sinds 2010 gestegen, maar slechts licht. In de top zeven steden is momenteel meer kantoorruimte verhuurd dan aan het begin van het jaar, zegt Pink. In de toekomst hebben veel bedrijven misschien minder kantoorruimte nodig omdat werknemers steeds vaker thuis werken, zegt economisch onderzoeker Ralph Henger van het Institut für Wirtschaftsforschung in Keulen (IW). Dit zal echter niet mogelijk zijn in een één-op-één verhouding, omdat werknemers na de pandemie waarschijnlijk over grotere kantoren zullen worden verspreid dan daarvoor. „Je hebt misschien weer meer ruimte per werknemer nodig om te voldoen aan afstandsregels en dergelijke,“ zegt hij, kijkend naar de toekomst.
Koptekst afbeelding: © shintartanya, stock.adobe.com