Cortana uitschakelen

Cortana is software van Microsoft en de persoonlijke productiviteitsassistent van de leverancier. Het wordt verondersteld te helpen tijd te besparen zodat gebruikers zich kunnen concentreren op wat belangrijk is. Het is echter niet duidelijk wat Cortana opneemt en waar de opnames van Cortana’s stemcommando’s terechtkomen. Deze privacyproblemen leiden ertoe dat veel gebruikers Cortana willen uitschakelen.

Het probleem

De spraakassistent Cortana in Windows 10 wordt door sommige gebruikers bekritiseerd omdat Cortana ervan verdacht wordt gegevens van gebruikers naar de cloud over te brengen en de gebruiker te monitoren. Cortana kan niet zomaar verwijderd en gedeïnstalleerd worden, maar er zijn wel een paar manieren om de tool in Windows 10 uit te schakelen. Vooral gebruikers met Windows 10 Pro en Enterprise vinden het gemakkelijk omdat ze kunnen vertrouwen op groepsbeleid. In de kleinere Windows 10 versies moet je vertrouwen op handmatige instellingen.

Cortana uitschakelen

Cortana kan op elk moment worden uitgeschakeld – maar de configuratie blijft desgewenst behouden. Wie nog de originele versie van Windows 10 gebruikt, kan Cortana snel en eenvoudig uitschakelen in de instellingen:

  • Om te deactiveren klik je op het zoekveld in de taakbalk en vervolgens aan de linkerkant op het Notitiesymbool (derde symbool van boven) en klikt u vervolgens op Instellingen.
  • De schuif Schuifregelaar voor Cortana kan suggesties, ideeën, herinneringen, waarschuwingen en nog veel meer bieden schuif hem naar „Uit. Op dit punt kun je de assistent op elk moment weer activeren.

Cortana uitschakelen in Windows 10-versies vóór Anniversary Update (1607)

Cortana kan niet worden verwijderd of volledig worden verwijderd in versies 1607 en 1703. Cortana kan echter wel grotendeels uit het systeem worden verwijderd, zodat de assistent geen gegevens meer kan verzamelen. Gebruikers met Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise hebben het iets makkelijker: zij kunnen Cortana uitschakelen in de beleidsinstellingen.Open hiervoor het hulpprogramma „gpedit.msc“ en navigeer naar ComputerconfiguratieAdministratieve sjablonenWindows onderdelenZoeken. Aan de rechterkant kun je voorkomen dat gebruikers Cortana activeren en op het internet zoeken, bijvoorbeeld met „Niet op het web zoeken en geen webresultaten weergeven in de zoekopdracht“. Bij de beleidsinstelling „Cortana toestaan“ kunt uCortana uitschakelen op alle computers die deze beleidsinstelling gebruikendoor de optie „Uitschakelenin te stellen.Gebruikers kunnen dan alleen normaal zoeken, maar geen Cortana meer gebruiken.

Cortana uitschakelen in Windows 10 Home via het register

In kleinere Windows 10-versies kun je Cortana alleen uitschakelen via het register:

  • Open de Register-editor door te typen regedit.exe in het zoekveld van het menu Start.
  • Naar het pad „HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPolicyManagercurrentdeviceExperience“ navigeren.
  • Selecteer aan de rechterkant het item „AllowCortana“ naar „0“ (nul) en start de computer opnieuw op.

Ga als volgt te werk als de invoer niet aanwezig is:

  • Klik met de rechtermuisknop op de sleutel „Ervaring„en in het contextmenu Nieuwe DWORD-waarde (32-bits) uit het contextmenu. Geef de waarde daar de aanduiding „AllowCortana en stel de waarde in op „0“ (nul).
  • Start de computer opnieuw op. In het zoekveld de vermelding „Windows zoeken“ in plaats van „Vraag me iets“ verschijnen.

Cortana verwijderen

Als je bereid bent om te experimenteren, kun je Cortana verwijderen met een onofficieel script dat je kunt vinden op de site „deskmodder.de“. Je moet echter wel een volledige back-up van Windows 10 maken voordat je de installatie ongedaan maakt, want er is geen garantie dat het systeem dit ongeschonden overleeft. Het uitvoeren van het script wordt alleen aanbevolen voor ervaren gebruikers.

Kopafbeelding: © monticellllo, stock.adobe.com