Bladwijzers invoegen en verwijderen in Word - zo doe je dat!

Om informatie snel terug te vinden, sloegen veel mensen bij het lezen van boeken de bladzijde op die ze later nog eens wilden lezen. In moderne tekstverwerkingsprogramma’s zoals Word (dat deel uitmaakt van Microsoft Office 2021 Standard en onder andere te vinden is in Windows 11 Home ) heeft een bladwijzer ongeveer dezelfde functie: het markeert een plaats in het tekstdocument die je snel en gemakkelijk terug wilt vinden – als een bladwijzer in een boek! Je kunt hier vinden hoe je een Word bladwijzer invoegt en bewerkt.

Echt praktisch: Maak een Word bladwijzer

Je kent al één voordeel van de Word bladwijzer binnen Microsoft Office 2021 Home and Business: de bladwijzer is een handig hulpmiddel om relevante tekstpassages te vinden, zelfs in een lang Word document – ongeacht het besturingssysteem(Windows 11, Windows 11 Pro). Maar dat is niet het enige voordeel van het instellen van een Word bladwijzer. Gemarkeerde passages zijn ook uiterst handig voor links. Een inhoudsopgave met bladwijzers is namelijk bijzonder praktisch in zeer grote tekstdocumenten: zodra je op een bepaald woord of hoofdstuktitel klikt, springt de cursor automatisch naar de overeenkomstige plaats in het document.

Word: bladwijzers toevoegen in 6 stappen

Met een paar klikken kun je een bladwijzer toevoegen in een document, bijvoorbeeld onder Microsoft Office 365 Home:

  1. Ga eerst naar het gedeelte van de tekst waar je een bladwijzer van wilt maken in Word.
  2. Markeer vervolgens een woord of zelfs een volledige hoofdstuktitel. Het is ook mogelijk om gewoon de cursor op een specifiek punt in het document te plaatsen.
  3. Roep nu het menu-item „Invoegen“ op in het lint.
  4. Klik op het pictogram„Bladwijzer“.
  5. Voer in het veld „Bladwijzernaam“ in het dialoogvenster dat wordt geopend een duidelijke naam in voor de gewenste bladwijzer.
  6. Klik nu op „Toevoegen“ – en u bent klaar.

Om later de exacte plaats terug te vinden die u hebt gemarkeerd, drukt u gewoon op de toetsencombinatie „CTRL+G“ . Het dialoogvenster „Zoeken en vervangen“ wordt geopend en u kunt het tabblad „Ga naar“ openen. Klik onder het item „Ga naar element“ op „Bladwijzer“. Voer vervolgens de eerder gedefinieerde naam in of klik erop.

Een link toevoegen aan een bladwijzer

Om naar een plaats in de tekst te springen zonder het dialoogvenster voor tekstmarkeringen te activeren, kun je ook woorden, zinnen en ook afbeeldingen voorzien van een hyperlink, die dan ook een link maakt naar de gewenste tekstplaats:

  • Selecteer woord, gedeelte of afbeelding voor de link.
  • Druk op de rechtermuisknop en klik op „Link“
  • Selecteer de optie „Huidig document“ .
  • Selecteer de te linken kop of tekstmarkering uit de lijst.
  • Bevestig met „OK„.

De bladwijzer opnieuw verwijderen

Hebt u de bladwijzer op de verkeerde plaats geplaatst? Ga als volgt te werk om een bestaande bladwijzer te verwijderen in Word (bijvoorbeeld in Microsoft 365 Family of Microsoft 365 Business Premium):

  • Klik op „Invoegen > Bladwijzer“ .
  • klik op„Naam“ of „Locatie“ om de lijst met bladwijzers te sorteren.
  • Activeer de bladwijzer die u wilt verwijderen en klik op „Verwijderen“.
  • Als de bladwijzer een link bevat, klik dan met de rechtermuisknop op de linktekst en klik op „Link verwijderen“.

Wat moet ik doen als de Word-fout „Bladwijzer niet gedefinieerd“ optreedt?

Af en toe treedt er een foutmelding op in de Microsoft-pakketten die zijn geïnstalleerd onder Windows 11 Education, Windows 11 Enterprise en Windows 11 Pro for Workstation. Dit gebeurt vaak wanneer de betreffende tekstpassage is bewerkt of verwijderd. De Word-fout is dan „Bladwijzer niet gedefinieerd“. Dit is wat je in dit geval kunt doen:

  • Oplossing 1: Klik eerst met de rechtermuisknop op „Directory à Update directory
  • Oplossing 2: Een verwijderde of gewijzigde tekst kan vaak verwijderd worden met de toetsencombinatie „CTRL + Z“
  • Oplossing 3: Zet de foutieve tekstmarkering om in statische tekst door de betreffende tekst te markeren en op de toetscombinatie „CTRL + SHIFT + F9“ te drukken.

Afbeelding kopregel: ©mizar_21984, stock.adobe.com