OneNote: Toon gidsen - zo makkelijk is het!

In dit artikel laten we je zien hoe je hulplijnen kunt weergeven in OneNote. Handgeschreven notities, memo’s en brieven worden steeds populairder. Maar wat echt oldschool aan het worden is: handgeschreven notities op echt papier! Het is maar goed dat OneNote ook beschikbaar is onder Windows 11 Home, bijvoorbeeld in Microsoft Office 2021 Standard. Met een geschikt tablet en een digitale pen kun je alles opschrijven alsof je een vel papier voor je hebt. Om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke zinnen niet door elkaar lopen, kun je de juiste hulplijnen weergeven.

Hoe handgeschreven notities werken met OneNote

Als je eenmaal gewend bent aan het maken van handgeschreven notities of zelfs het schrijven van brieven met OneNote, bijvoorbeeld in het Microsoft Office 2021 Home and Business-pakket onder Windows 11 Pro of Windows 11 Pro N, voelt het geheel al snel zoals vroeger met het vel papier op het bureau. Bovenal biedt deze digitale versie van schrijven zonder toetsenbord tal van functies en voordelen die nooit kunnen worden bereikt met een eenvoudige pen of krijtje. Wat heb je nodig?

Als je dit allemaal bij elkaar hebt, kun je beginnen met schrijven. Het is echter aan te raden – vooral voor de eerste pogingen – om een aantal gidsen op te stellen.

Gidsen tonen

Met het OneNote programma kun je niet alleen handgeschreven notities maken, maar bijvoorbeeld ook wiskundeproblemen oplossen en tekeningen maken. Alles is hetzelfde als met papier en pen of een hele reeks kleurpotloden. Achteraf moet alles er natuurlijk wel redelijk netjes uitzien. Dit betekent dat de geschreven zinnen netjes onder elkaar moeten staan, indien mogelijk altijd met dezelfde tussenruimte. Zelfs onze handgeschreven rekenproblemen moeten er niet per se „gesmeerd“ uitzien. Om dit te bereiken stelt OneNote, bijvoorbeeld in het Microsoft 365 Family pakket (ook in het Windows 11 Enterprise besturingssysteem), eerst hulplijnen in. Vind de juiste hulplijnen met 4 klikken:

  1. Open eerst het juiste OneNote-notitieblok of maak een nieuw notitieblok.
  2. Selecteer vervolgens het gedeelte „Weergave“ boven in het menu.
  3. Klik op het item „Hulplijnen
  4. Kies of je gelinieerd of ruitjespapier wilt en selecteer het juiste formaat.

Nu toont de open pagina in het notitieboek automatisch de geselecteerde hulplijnen. Je kunt ze later gemakkelijk verwijderen of verbergen.

Laten we gaan schrijven of tekenen!

Alles klaar? Geweldig – dan ben je klaar om te gaan!

Afhankelijk van de versie van OneNote als functie van bijvoorbeeld Microsoft 365 Business Premium onder Windows 11 Pro for Workstation, kan de taakbalk er iets anders uitzien. Maar de functies zijn altijd hetzelfde.

Onder het tabblad ‚Tekenen‘ wordt eerst een van de virtuele pennen geselecteerd. Alles is beschikbaar, van eenvoudige pennen met dunne punten tot fijne potloden en brede markeerstiften.

Onder „Kleur en dikte“ kun je nu de dikte van de streken, letters, cijfers of tekeningen veranderen, evenals hun kleur.

Tip: Als je bepaalde potloden, diktes en/of kleuren steeds weer nodig hebt, kun je ze opslaan als „favorieten“. Na verloop van tijd kunt u uw eigen persoonlijke „potlodenassortiment“ samenstellen.

In het begin kan het een beetje onwennig zijn om handgeschreven notities te maken op het tablet. Voor sommigen kan een beetje oefening nuttig zijn. En maak je geen zorgen: je zult er snel achter komen hoe hard je bijvoorbeeld met de pen moet drukken om verschillende effecten te bereiken.

Opmerking: De druk van de pen kan worden aangepast en gecontroleerd in het stuurprogramma van het grafische tablet of met een hulpmiddel zoals „Surface App“.

De hulplijnen helpen je nu om te schrijven alsof je een vel papier voor je hebt – zonder in de lijnen op het tablet te glijden. Als alles klaar is, hoef je de hulplijnen alleen maar te deactiveren.

Kopafbeelding: ©ArakiIllustrations, stock.adobe.com