Antivirusprogramma - Het systeem beschermen

Omdat bijna iedereen tegenwoordig toegang heeft tot pc’s, smartphones en tablets, en daarmee tot het internet, zijn tegelijkertijd de gevaren in de vorm van malware van cybercriminelen toegenomen. Een antivirusprogramma verhoogt de IT-beveiliging en beschermt het systeem. Antivirus is de tegenovergestelde term van computervirus, dat opkwam met de introductie van computersystemen in de jaren 1980. Antivirussoftware omvat programma’s die malware vinden en zelfstandig van het systeem verwijderen. Intussen voorkomen antivirusprogramma’s een groot aantal cyberaanvallen en infecties met malware zoals wormen, Trojaanse paarden, keyloggers en ransomware op voorhand. Ondanks alle voordelen heeft 27 procent van de Windows-gebruikers geen virusbescherming geïnstalleerd, hoewel de keuze en de verscheidenheid aan functies groter zijn dan ooit. Een geschikte virusscanner en het ideale antivirusprogramma vind je op deze pagina.

Verschillende soorten antivirus

Realtime antivirus

Real-time antivirus is 24 uur per dag actief en draait in de meeste gevallen onopgemerkt op de achtergrond. Dit type antivirusprogramma scant alle bestanden, programma’s en het geheugen via een systeeminterface. Als de realtime scanner iets verdachts detecteert, informeert het de gebruiker en vraagt het of hij of zij de toegang moet blokkeren, het bestand moet verwijderen of het in quarantaine moet plaatsen. Degebruiker kan hetzelfde handmatig doen om het hele systeem te controleren.

Online antivirus

Online antivirussen laden het te controleren viruspatroon via de internetverbinding en houden zo actuele bedreigingen in de gaten. Dit type antivirus wordt vaak een online virusscanner genoemd. Het wordt vaak gebruikt als aanvullende beveiliging op de geïnstalleerde virusscanner als de gebruiker vermoedt dat zijn systeem is geïnfecteerd.

Andere virusscanners

Talrijke bedreigingen betekenen talrijke beschermingsopties en dus virusscanners. Vooral in de zakelijke omgeving wordt antivirussoftware gebruikt voor netwerkanalyse. De verschillende soorten virusscanners hebben echter ook enkele nadelen.

Nadelen van antivirusprogramma's

Realtime antivirus vertraagt vaak het systeem terwijl andere softwaretoepassingen vertragingoplopen.Bovendien is het mogelijk dat het antivirusprogramma malware meldt die eigenlijk geen malware is. En hierdoor kunnen bestanden of toepassingen worden verwijderd die ten onrechte als computervirussen zijn geïdentificeerd. Bovendien kan het contraproductief zijn om twee antivirusscanners tegelijkertijd in gebruik te hebben, omdat ze elkaar kunnen blokkeren. Het gevolg is dat de gewenste IT-beveiliging eerder in gevaar komt dan dat deze wordt veiliggesteld. In sommige gevallen nemen antivirusprogramma’s de zaken te serieus en blokkeren ze onschuldige software of blokkeren ze de toegang tot onschuldige websites. Dit staat bekend als „valse positieven“. Tools die het besturingssysteem „tunen“ of „opschonen“ zijn ook van dubieus nut. Windows bevat namelijk al functies zoals schijfopruiming en geheugenoptimalisatie om ruimte vrij te maken op de harde schijf. Een zogenaamde registry cleaner kan het besturingssysteem zelfs beschadigen. Bovendien staat Microsoft erom bekend dat het ondersteuning weigert aan klanten die dergelijke programma’s gebruiken.

De juiste virusbescherming

Particuliere gebruikers van Windows hebben een goede antivirusoplossing in Windows Defender, dat door Microsoft is ontwikkeld en daarom soepel in Windows integreert. Andere gratis antivirusprogramma’s zijn eigenlijk reclame voor hun commerciële broeders. Voor zakelijke gebruikers is Windows Defender waarschijnlijk niet de beste keuze. Het gebruik van de software vereist actieve deelname aan Microsofts SpyNet reputatieservice. Als Windows Defender verdachte bestanden op een computer vindt, uploadt het deze ongevraagd naar Microsoft – in geval van twijfel ook vertrouwelijke gegevens. Professionele gebruikers gebruiken daarom liever een commerciële antivirusoplossing. De meeste daarvan bieden de optie om het uploaden van verdachte bestanden te voorkomen, ook al kan dit het beschermingsniveau verlagen. Om de juiste antivirus te vinden, moet je eerst een proefversie installeren. Op die manier kan men de toepassing uitgebreid uitproberen en beslissen of het pakket aan de vereisten voldoet.

Kopafbeelding: © Ico Maker, stock.adobe.com