Microsoft Office 2019 - programma's, installatie en nieuwe functies

Het Microsoft Office-pakket is waarschijnlijk het meest gebruikte programma in het dagelijks werk. De individuele toepassingen die erin zitten, zijn vaak vooraf geïnstalleerd op computers en kennis van Word, Excel of Outlook is een vereiste voor veel banen. Zelfs in een privéomgeving of als scholier of student kunnen maar weinig mensen zonder MS Office 2019. Met de verschillende versies van Microsoft Office Home and Student 2019 tot Microsoft Office 2019 Professional Plus zorgt fabrikant Microsoft ervoor dat voor elk toepassingsgebied de juiste versie beschikbaar is.

Inhoud: Welke programma’s zijn inbegrepen in de Microsoft Office 2019 pakketten?

Er zijn in totaal 5 verschillende versies van de nieuwste editie van de Office-pakketten, waarvan er vier ook beschikbaar zijn voor Mac-gebruikers. Alleen de Office Professional Plus 2019 kan worden afgespeeld met alleen het Windows 10-besturingssysteem. De andere vier werken ook met Microsoft Office voor Mac. Lijst van alle Microsoft Office 2019 versies:

 • Microsoft Office Home and Student 2019
 • Microsoft Office voor thuisgebruik en zakelijk gebruik 2019
 • Microsoft Office Professional Plus 2019
 • Microsoft Office 365 Thuis
 • Microsoft Office 365 Persoonlijk

Twee Office-pakketten maken deel uit van het Office 365-assortiment, de andere drie Microsoft Office 2019-pakketten verschillen in het aantal Office-toepassingen. Iedereen die op zoek is naar Office 2019 heeft dus keuze te over. De goedkoopste optie is de Microsoft Office Home and Student 2019 versie. Deze bevat de toepassingen Word, Excel en PowerPoint – de toepassingen die het belangrijkstzijn in de privésector en voor leerlingen en studenten. Ontbreekt: Outlook. Voor het e-mail- en afsprakenprogramma is de duurdere versie Office Home and Business 2019 nodig. Deze bevat de vier grote onderdelen van het Office-pakket en in tegenstelling tot de Home and Student-versie is deze versie ook gelicenseerd voor commercieel gebruik. Met deze vier toepassingen zijn de meeste gebruikers in de particuliere en zakelijke sector goed gedekt. Wie ook Microsoft Publisher en Microsoft Access nodig heeft, zal moeten investeren in de Office Professional Plus 2019 versie, die aanzienlijk duurder is.

Microsoft Office 2019 pakketten in prijsvergelijking

De Microsoft Office 2019 toepassingen zijn goed – maar ook duur. Bij Microsoft kost het duurste pakket, Office 2019 Professional, maar liefst 579 euro. Het goedkoopste pakket, Office Home and Student 2019, kost nog steeds ruim 150 euro. Bijna geen enkele student zal zich deze prijs kunnen veroorloven. Als je op internet rondkijkt, kom je verschillende dealers tegen die de verschillende Microsoft Office 2019 pakketten voor een lagere prijs als download aanbieden. Op de open markt is de Microsoft Office 2019 Home and Student versie verkrijgbaar vanaf €94,99. De lagere prijzen zijn mogelijk door de wederverkoop van OEM-licenties, wat legaal is door een uitspraak van het Federale Hof van Justitie (uitspraak BGH, 06.07.2000 – I ZR 244/97). OEM staat voor Original Equipment Manufacturer – d.w.z. leveranciers aan wie Microsoft goedkopere licenties verkoopt. Het idee is dat deze licenties gebonden zijn aan de OEM-hardware. Het BGH-arrest maakt het echter mogelijk om de OEM-software te scheiden van de OEM-hardware – zelfs als Microsoft dit niet leuk vindt.

Microsoft Office 2019 installeren

Voor de installatie moet eerst het betreffende Microsoft Office 2019-pakket worden gedownload. Voor de installatie moeten alle oudere installaties van het softwarepakket worden verwijderd. Daarna kun je de installatie starten of de Office Deployment Tool downloaden van de Microsoft-website, die je door de installatie leidt en waarmee je tijdens de installatie wijzigingen kunt aanbrengen. Zodra het softwarepakket is geïnstalleerd, vraagt Office 2019 om de sleutel (licentiesleutel) zodra het programma voor de eerste keer wordt geopend. Deze sleutels zijn verkrijgbaar bij Microsoft of verschillende online retailers zoals Blitzhandel24 hier.

Innovaties in Office 2019 – Word

Het programma Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma van allemaal en is intuïtief voor de overgrote meerderheid van de computergebruikers. Hier kunnen teksten worden geschreven en opgemaakt, geïllustreerd met afbeeldingen en tabellen kunnen eenvoudig worden gemaakt. Maar Microsoft heeft in MS Office 2019 ook een aantal vernieuwingen doorgevoerd in dit basisprogramma voor kantoorwerk. De nieuwste Office-editie ondersteunt Word (en ook de andere applicaties) bestandsbewerking door meerdere gebruikers tegelijk – in realtime. Sinds Office 2019 kan Word ook hele documenten vertalen met behulp van een Microsoft Online Document Service en ondersteunt het een nieuwe functie voor onderzoek, dicteren en spraakuitvoer. Lijst met opvallende vernieuwingen in Microsoft Word (2019):

 • Verbeterde visuele impact door Scalable Vector Graphics (SVG)
 • Vertaling van tekst met behulp van Microsoft Translator
 • Maken van wiskundige formules met behulp van LaTeX-syntaxis
 • Vereenvoudigd schrijven met een digitaal potlood
 • 3D-afbeeldingen invoegen (roteerbaar door lezers)

Nieuw in Office 2019 – Excel

In Excel kunnen gebruikers in de nieuwste versie van Microsoft Office rekenen met nieuwe formules en nieuwe grafiektypes invoegen. Deze omvatten trechterdiagrammen, 2D-kaarten en tijdlijnen. Microsoft heeft ook de functies voor het importeren en exporteren van gegevens verbeterd. Lijst met opvallende vernieuwingen in Microsoft Excel (2019):

 • Talrijke nieuwe functies (waaronder TEXT CHAIN, IFRS, EERSTE WAARDE en MAX IFRS)
 • Nieuwe kaart- en trechterdiagrammen
 • Verbeterde visuele impact met schaalbare vectorafbeeldingen (SVG)
 • Vereenvoudigd schrijven met een digitaal potlood (kan ook worden gebruikt bij formules uit de vrije hand)
 • Verbeteringen aan draaitabellen (bv. automatische herkenning van relaties, lay-out personalisatie)

Nieuwe functies van Outlook 2019

Het e-mail- en afsprakenprogramma Outlook is ook voorzien van nieuwe functies. In de inbox kan aan mails een relevantie worden toegekend, wat helpt bij het bijhouden van volle inboxen en veel inkomende e-mails. Wie bijzonder veel mails moet verwerken, zal blij zijn met de voorleesfunctie voor mails, die werd geïntroduceerd met MS Office 2019. De nieuwe optie om vergaderingen in meerdere tijdzones te plannen is ook bijzonder praktisch voor bedrijven. Lijst van opvallende vernieuwingen in Microsoft Outlook (2019):

 • Prioriteren van e-mails via Inbox met Relevantie
 • Verbeterde visuele impact door Scalable Vector Graphics (SVG)
 • Weergave van verschillende tijdzones voor betere planning
 • Voorleesfunctie voor e-mails
 • „Markeren als gelezen“ bij het verwijderen van e-mails

Office 2019 Volumelicenties – De beste optie voor bedrijven Volumelicenties verschillen niet qua productfuncties. Ze bieden simpelweg een eenvoudige en relatief goedkopere optie voor bedrijven met veel werknemers. Het verschil is vooral dat de volumelicentievariant compatibel is met de terminal server. Dit betekent dat alle werkstations die op de server zijn aangesloten alle programma’s zonder problemen kunnen gebruiken. Hier bij Blitzhandel24 heb je als bedrijf ook de mogelijkheid om een Office 2016 of Office 2019 volumelicentie aan te schaffen:

 • Office 2019 Professional Plus Open NL
 • Office 2019 Standaard Open NL
 • Office 2016 Professional Plus Open NL
 • Office 2016 Standaard Open NL

Kopafbeelding: © piter2121, stock.adobe.com