Windows 8, Windows 7 of Windows 10 Pro - wat heb ik nodig?

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd sinds Microsoft in 1985 met het besturingssysteem Windows 1.0 een revolutie op de computermarkt teweegbracht.Er volgden talloze versies, waarvan sommige zeer succesvol waren, terwijl andere nogal onaangenaam waren voor gebruikers. Na Windows NT, Windows 98, Windows XP en Windows 8.1 is nu het besturingssysteem Windows 10 Home of Windows 10 Pro de maatstaf. Het is echter verkrijgbaar in verschillende versies. We leggen hier uit welke je echt nodig hebt.

Moet je nu upgraden naar Windows 10 Pro?

Als het niet nu is, wanneer dan wel? zou de tegenvraag kunnen zijn. Voor echt oude Windows-besturingssystemen zijn er al een eeuwigheid geen nieuwe programma’s meer en al helemaal geen ondersteuning of updates. Voor Windows 7 (sinds 2009), dat nog steeds op ongeveer 23% van alle computers is geïnstalleerd, eindigde de ondersteuning in 2009 Ondersteuning voor Windows 7 en ook Windows 8 of Windows 8.1 (sinds 2012/2013) loopt ten einde. Hier zal zelfs de reeds verlengde ondersteuning aflopen in januari 2023. A Windows 8 update kan zinvol zijn als het besturingssysteem voldoende capaciteit heeft (64 bit, minstens 4 gigabyte RAM). Hetzelfde geldt voor een Windows 7 update. Hoewel er onlangs een – onaangekondigde – nieuwe Windows 7-update is de overstap naar een van de huidige besturingssystemen zoals Windows 10 Home of Windows 10 Pro in ieder geval zinvol. En doe het nu!

Welk besturingssysteem is geïnstalleerd op de pc?

Om erachter te komen welke versie van het Windows-besturingssysteem momenteel op je computer is geïnstalleerd, hoef je alleen maar 3 eenvoudige stappenuit te voeren:

  1. Nadat je op het Windows-pictogram (Start) hebt geklikt, typ je„Configuratiescherm“ en druk je op Enter.
  2. Navigeer naar„Systeem„, hier vind je de snelheid van het besturingssysteem (32 of 64 bit).
  3. Onder„Windows Edition“ vind je de exacte versie van het geïnstalleerde Windows-besturingssysteem.

Wie heeft Windows 10 Pro nodig en voor wie is Home genoeg?

Niet elke pc-gebruiker hoeft de bijna 230 euro kostende Windows 10 Pro of de andere versies van dit besturingssysteem op hun computer. Dat hangt af van hoe de computer wordt gebruikt. Windows 10 Home is het meest geschikt voor puur privétoepassingen. Met de nieuwe spraakassistent Cortana, Windows Hello om in te loggen via de camera en een individuele aanpassing van het startmenu aan de eigen behoeften, bevat het alle essentiële functies. Als je ook de gratis Classic Shell tool installeert, kun je zelfs optisch terugkeren naar de Windows 7 gebruikersinterface. Windows Defender beschermt tegen aanvallen van hackers en malware. Windows 10 Pro gebruikt alle functies van Windows 10 Home. Aan de andere kant zijn er functies ingebouwd die ook kleine bedrijven en geavanceerde gebruikers tevreden stellen. Met Remote Desktop is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf een andere pc toegang te krijgen tot de eigen computer. Het programma BitLocker versleutelt de inhoud van de harde schijf en beschermt deze zo tegen ongeautoriseerde toegang. De groepsbeleid editor is interessant voor verschillende gebruikers. Het maakt instellingen mogelijk die Windows 10 Pro precies aanpassen aan persoonlijke behoeften. Windows 10 Education is een speciale oplossing voor scholieren, studenten en leraren. Alleen deze gebruikersgroep en verenigingen zonder winstoogmerk mogen het aanschaffen. Cortana is in deze versie niet geïnstalleerd, maar Windows to go wel, waarmee het besturingssysteem en persoonlijke gegevens via een USB-stick op een andere computer kunnen worden gestart. De beveiliging van het systeem wordt verhoogd met de AppLocker-functie, waarmee ook individuele toepassingen kunnen worden geblokkeerd. Windows 10 Enterprise is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met meerdere werknemers. Naast de gebruikelijke functies plus Windows to go en AppLocker kan het worden gebruikt om meerdere computers te beheren en kunnen nieuwe updates worden gecontroleerd voordat ze worden geïnstalleerd. Het besturingssysteem wordt rechtstreeks verkocht aan bedrijven met meerdere licenties.

Kopafbeelding: © dennizn, stock.adobe.com