Windows 10 Verschillen LTSB en LTSC

Windows 10 LTSB en Windows 10 LTSC zijn geen aparte edities van Windows, maar een servicemodel voor Windows 10 dat Microsoft aanbiedt voor zakelijke klanten.

Sinds Windows 10 gebruikt Microsoft geen versiemodel meer voor zijn besturingssysteem, maar het „Windows as a Service“-concept. In plaats van om de paar jaar een volledig nieuwe versie van Windows uit te brengen, zoals in het verleden, brengt de softwarefabrikant updates uit voor Windows 10 met regelmatige tussenpozen.

Verschillen tussen LTSB en LTSC in de praktijk

Naast de grote functie-upgrades die twee keer per jaar worden uitgebracht (Windows 10 Fall Creators Update, Windows 10 April 2018 Update, Windows 10 October 2018 Update, Windows 10 April 2019 Update, worden er ook regelmatig bugfixes en beveiligingsupdates uitgebracht. Windows 10 LTSC staat voor „Long Term Servicing Channel“ en is een updatekanaal dat is voorbehouden aan zakelijke klanten voor de Windows 10 Enterprise-editie met langetermijnondersteuning. Voor een bepaalde tijd heette dit Windows 10 LTSB, wat staat voor „Long Term Servicing Branch“. De hernoeming viel samen met de stopzetting van Windows 10 CCB of Current Branch for Business, een ander testkanaal voor zakelijke klanten dat niet langer beschikbaar was en waar ze nieuwe Windows 10-functies gedurende acht maanden konden testen voordat ze werden geïmplementeerd. Het updatekanaal voor normale klanten zonder langetermijnondersteuning heeft ook een naam. Voordat Microsoft Windows 10 LTSB hernoemde naar Windows 10 LTSC, noemde het Windows 10 CB, wat staat voor Current Branch. Ondertussen gebruikt Microsoft de naam Windows 10 SAC of Semi-Annual Channel voor de updates die elk jaar in april en oktober worden uitgebracht. Dit is beschikbaar voor de Home-, Pro- en Enterprise-edities. Windows 10 LTSC is voorbehouden aan klanten met de Enterprise-editie. Zakelijke klanten met Windows 10 LTSC ontvangen elke 2-3 jaar een upgrade-aanbieding met nieuwe functies in plaats van elke zes maanden, die ze kunnen accepteren of afwijzen. Belangrijke beveiligingsupdates en bugfixes kunnen natuurlijk apart worden geïnstalleerd, net als bij de consumentenversie Windows 10 SAC. Bovendien wordt Windows 10 LTSC, in tegenstelling tot de consumentenversie, geleverd zonder vooraf geïnstalleerde apps. De IT-afdeling van elk bedrijf kan zelf de gewenste standaardinstallatie samenstellen via zogenaamde deployment options. Het voordeel van Windows 10 LTSC is de langdurige ondersteuning van Microsoft tot zes jaar. Ter vergelijking: bij Windows 10 SAC krijgen eindklanten slechts 18 maanden na de release van een van de halfjaarlijkse updates afzonderlijke beveiligingsupdates en bugfixes en worden ze dus praktisch gedwongen om regelmatig functie-updates te ontvangen.

Headerafbeelding: © wachiwit, stock.adobe.com