Remote Desktop Licensing, RDS CAL Licentie, RDS Licentie, RDS Server Activatie, Remote Desktop CAL 2019

Remote Desktop Diensten

Een licentieserver activeren

Je moet een licentieserver activeren voordat deze Remote Desktop Services Client Access Licences (RDS CAL’s) kan uitgeven aan Remote Desktop Clients. Door activering kan de licentieserver vervolgens beveiligde transacties met Microsoft uitvoeren en RDS CAL’s ontvangen. Nadat je de licentieserver hebt geactiveerd, wordt het de registratieautoriteit voor de RDS CAL’s. Terwijl je wacht tot het activeringsproces is voltooid, kan de licentieserver tijdelijke CAL’s uitgeven aan clients, zodat ze Remote Desktop Services maximaal 90 dagen kunnen gebruiken. Om het activeringsproces te voltooien, hebt u de product-id nodig die vermeld wordt in de Remote Desktop Licensing Manager tool. Zie voor meer informatie Een Remote Desktop Licensing Server activeren.

Installeren van licenties voor klanttoegang

Na het activeren van een licentieserver kun je Remote Desktop Services Client Access Licenties (RDS-CAL’s) installeren. RDS CAL’s worden door Microsoft geïnstalleerd via de Remote Desktop Licensing Manager tool. RDS CAL’s worden opgeslagen en bijgehouden op de licentieserver waar ze werden geïnstalleerd. Wanneer Microsoft een verzoek ontvangt om CAL’s te installeren, wordt het juiste aangevraagde nummer uitgegeven op de licentieserver. Wanneer een client zich voor de eerste keer aanmeldt bij een Remote Desktop sessie hostserver of Remote Desktop virtualisatie hostserver, detecteert de RD sessie hostserver of RD virtualisatie hostserver dat er nog geen licentie is uitgegeven aan de client en zoekt naar een licentieserver die een nieuwe licentie kan uitgeven aan de client. Om het licentie-installatieproces te voltooien, heb je de licentieserver-ID nodig die wordt weergegeven in de Remote Desktop Licensing Manager tool. Je moet ook een van de volgende gegevens verstrekken: de licentiecode uit de verpakking van het retailproduct, het licentie- en autorisatienummer uit een Open License-bevestiging, of een Microsoft Select, Enterprise, Campus, School of Service Provider-licentieregistratie of -contractnummer. Zie voor meer informatie Clienttoegangslicenties voor Remote Desktop Services installeren.

Een licentieserver opnieuw activeren

Wanneer je een licentieserver upgrade van Windows Server 2008 R2 naar de volgende versie van Windows Server, moet je de licentieservice opnieuw activeren. Het opnieuw activeren is nodig zodat je opgewaardeerde server RDS CAL’s kan beheren in de volgende versie van Windows Server. Als je een licentieserver opnieuw activeert, gaan de licenties die momenteel op de licentieserver zijn geïnstalleerd niet verloren. RDS CAL’s in de volgende versie van Windows Server zijn geldig voor verbinding met een Windows Server 2008 Terminal Server, een Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Session Host of een Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Virtualisation Host. Windows Server 2008 Terminal Server Client Access Licenties (TS-CAL’s) of Windows Server 2008 R2 RDS-CAL’s zijn echter niet geldig om verbinding te maken met een omgeving waarop de volgende versie van Windows Server wordt uitgevoerd. Het kan ook zijn dat je de licentieserver opnieuw moet activeren als het certificaat is verlopen of beschadigd is geraakt. Zie voor meer informatie Een Remote Desktop-licentieserver opnieuw inschakelen.

CAL’s beheren

Met deze optie kun je de volgende handelingen uitvoeren:

  • Verplaats geïnstalleerde RDS CAL’s van een eenmaal geactiveerde Remote Desktop licentieserver naar een andere geactiveerde licentieserver.
  • Maak de RD Licensing database opnieuw aan op de licentieserver en herstel de RDS CAL’s die eerder op de licentieserver geïnstalleerd waren.

Als u een van deze taken wilt uitvoeren, hebt u de licentieserver-ID voor de licentieserver nodig. De licentieserver-ID wordt weergegeven in de Remote Desktop Licensing Manager tool. U hebt ook een licentiecode of een contractnummer nodig, afhankelijk van het type programma waarmee u uw RDS CAL’s hebt aangeschaft. U vindt deze informatie in de documentatie bij de RDS CAL’s.

Remote Desktop Services 2019

Zie voor meer informatie Remote Desktop-licenties beheren.

Afbeelding koptekst: © Dmitry, stock.adobe.com