Windows Server 2019 – Een overzicht van de verschillende versies

Sinds 2018 zijn de nieuwe serverbesturingssystemen Windows Server van Microsoft beschikbaar. Net als bij de voorganger Windows Server 2016 zijn er ook verschillende varianten van Windows Server 2019 . Wederom is er, vergelijkbaar met Windows Server 2016 Essentials, de afgeslankte versie van het besturingssysteem, Windows Server 2019 Essentials, en versies met meer functies. Microsoft biedt ook een standaard en een datacenter variant. De versies verschillen in hun functionele reikwijdte en zijn dus gericht op verschillende doelgroepen en verschillende doeleinden. Hoe deze verschillen eruit zien en voor wie welke variant de juiste is, presenteren we in dit blogartikel.

Nog maar drie versies van Windows Server

In tegenstelling tot de oudere editie, Windows Server 2012, biedt Microsoft nu nog maar drie versies van het besturingssysteem Windows Server 2019 aan. Dit zijn de Essentials, Standard en Datacenter versies. Versies zoals de Windows Server 2008 R2 Enterprise-variant zijn dus niet meer beschikbaar. Wie overweegt om een serverbesturingssysteem aan te schaffen, kan misschien beter niet de oudere Windows Server 2016 aanschaffen. Deze versie is vandaag beschikbaar tegen een redelijke prijs, maar het einde van de ondersteuning in 2022 is al te voorzien. Bij de aanschaf van een nieuw systeem is het om veiligheidsredenen de moeite waard om direct de nieuwste versie te kopen.

Windows Server 2019 Essentials

De meest basale en betaalbare versie van het besturingssysteem is de Windows Server Essentials versie. Hoewel de featureset van Standard en Datacenter erg op elkaar lijken, heeft Microsoft de Essentials-variant geprogrammeerd met een verminderde featureset en een klein aantal mogelijke licentieopties. Deze versie is dus specifiek afgestemd op kleine organisaties en bedrijven. Ten opzichte van Windows Server 2016 Essentials is de nieuwe versie aanzienlijk verbeterd, met name op het gebied van „hybride scenario’s“, „applicatie-innovatie“, „hypergeconvergeerde infrastructuur“ en „beveiliging“. Virtuele netwerken kunnen nu eenvoudiger worden versleuteld met Microsofts Encrypted Networks en betrouwbaarder worden beschermd tegen vervalsingen en afluisterpogingen. Toegang tot een netwerk met Windows Server 2019 is automatisch beperkt tot 25 gebruikers en 50 apparaten. Een organisatie kan maar één server draaien met dit besturingssysteem, omdat de Essentials Server ook de domeincontroller moet zijn. Daarom is deze versie niet interessant voor instellingen met meer dan 25 medewerkers.

Windows Server 2019 Standaard

De reeks functies van de Standard-versie is al aanzienlijk groter dan die van de Essentials-versie. Met de Standard-versie kunnen twee virtualisatierechten voor twee virtuele machines worden gebruikt. De Standard-versie biedt de mogelijkheid om extra rechten aan te schaffen. Dit betekent dat instellingen van elke grootte met een gerust hart de Windows Server 2019 Standard-versie kunnen aanschaffen als ze meer geavanceerde functies met hun servers willen gebruiken, maar slechts een klein virtualisatieniveau nodig hebben. De ondersteunde rekenkracht van de Standard-versie is groter dan die van de Essentials-versie. Windows Server 2019 Standard Multilingual en de Windows Server Standard Open Licence hebben een RAM-limiet van 24 TB en geen CPU-limiet meer. Wel zijn minimaal 16 cores per server en 8 cores per processor vereist.

Het Windows Server 2019 Datacenter

De Windows Server 2019 Datacenter is de meest uitgebreide versie van Windows Server 2019 en de hardwarevereisten zijn hetzelfde als de Standaard licentie. Met de hogere prijs voor het Datacenter zijn, in tegenstelling tot de Standaard versie, ook onbeperkte visualisatierechten inbegrepen, wat betekent dat deze versie vooral gericht is op grotere bedrijven die bijzonder hoge eisen stellen aan hun IT-systemen en een hoge virtualisatiebehoefte hebben. Naast het onbeperkte aantal virtuele machines en Hyper-V-containers biedt het Datacenter nog meer functies. Deze omvatten bijvoorbeeld„Storage Spaces Direct„, dat het werken met Software Defined Storages vereenvoudigt. Het geheugen van de server kan bijvoorbeeld onafhankelijk van de hardware worden gebruikt. Andere functies van het datacenter die de standaardversie niet biedt, zijn Shielded Virual Machines en software defined networking.

Headerafbeelding: © filins, stock.adobe.com