Windows 10: nieuw ontwerp gepland voor 2021

Vijf jaar na de eerste release wil Microsoft nieuwe ideeën in Windows 10 implementeren. De eerste berichten wijzen erop dat gebruikers op veel gebieden zullen moeten veranderen. Wat heeft Microsoft in gedachten? Microsoft werkt aan een nieuw ontwerp voor Windows 10. Wat de update voor gebruikers gaat betekenen is volgens de eerste berichten niet in detail duidelijk, maar de richting is duidelijk. Het besturingssysteem krijgt in 2021 een compleet nieuw uiterlijk, waarbij onder andere het Startmenu wordt opgefrist. Het nieuwe ontwerp wordt naar verwachting pas eind 2021 uitgebracht.

Windows Benuzteroberfläche
Het futuristische Windows heeft een paars tintje.

De volgende gebieden krijgen een nieuwe look:

Startmenu:

Pas bij de Windows 10 October Update werd het uiterlijk van het Startmenu aangepast, maar dat was het niet. Blijkbaar werkt Microsoft aan de gebruikte effecten.

Taakbalk:

Naar verluidt wordt de code van de taakbalk uitgebreider gewijzigd, hoewel de details nog niet duidelijk zijn. Natuurlijk dromen fans al van functies zoals een gecentreerde startknop zoals in Windows 10X of een transparante taakbalk, die je allemaal nog zelf moet instellen met extra tools.

Verkenner

Verkenner heeft al lang geen nieuwe functies meer en de interface is zeker voor verbetering vatbaar. De richting is duidelijk: gebruikers mogen niet langer overstelpt worden met opties.

Microsofts project is waarschijnlijk visueel gericht op Windows 10X, dat ook in 2021 wordt uitgebracht, maar bedoeld is voor mobiele apparaten. „Sun Valley“ zal waarschijnlijk enkele innovaties van Windows 10X aanpassen voor Windows 10 op de desktop. Naast het startmenu zal ook de taakbalk worden vernieuwd ook de taakbalk worden vernieuwd.
Een precies tijdschema is er nog niet, maar het belangrijkste werk zou rond juni 2021 klaar moeten zijn. Bètatests voor insiders zouden dan kunnen beginnen. Microsoft zal deze „Sun Valley“-update zeker niet voor de herfst van 2021 beschikbaar maken. Gebruikers zouden moeten kunnen beslissen of ze de nieuwe versie willen gebruiken of de oude willen behouden, tenminste voor sommige functies.