Word en Excel koppelen - Tips en trucs

Als je teksten wilt schrijven en opmaken op je pc, is Word zeker het programma bij uitstek. En als je diagrammen wilt maken en berekeningen wilt uitvoeren, is Microsoft Excel precies goed. Beide zijn samen verkrijgbaar in verschillende pakketten van Microsoft Office. Maar als je tabellen of diagrammen vanuit Excel in Word wilt invoegen, kan dat vervelend zijn – er kan snel een fout in het Microsoft Excel-bronbestand sluipen door een onzuivere aanpassing. Hier laten we zien hoe dit kan worden voorkomen.

Wat Microsoft Excel kan doen

In principe is Microsoft Excel een programma dat gespecialiseerd is in spreadsheets en dat geïnstalleerd kan worden op alle grote apparaten en besturingssystemen. De functies in detail:

  • Berekeningen De belangrijkste soorten berekeningen kunnen worden uitgevoerd tussen verschillende cellen en aangevuld met bekende variabelen.
  • Grafieken Numerieke tabellen kunnen worden omgezet in visuele gegevens, bijvoorbeeld om resultaten duidelijker weer te geven in een presentatie.
  • Kalender Onder andere schema's en terugkerende gebeurtenissen kunnen worden beheerd.
  • Voorraadbeheer Lijsten van voorraden en halteplaatsen kunnen worden gebruikt voor automatische berekeningen.
  • Tijdregistratie Projecturen, werktijden enz. worden in tabelvorm geregistreerd en opgeteld in het resultaat.
  • Formulieren Naast kant-en-klare selectiemogelijkheden kunnen gestandaardiseerde formules voor tal van toepassingsgebieden eenvoudig door de gebruiker worden aangemaakt.
  • E-mail lijsten Gestructureerde lijsten met alle relevante gegevens zijn geschikt voor het bijhouden van een overzicht, bijvoorbeeld van ontvangers van nieuwsbrieven.
  • Gegevensanalyse Gedetailleerde gegevensrecords kunnen onder andere worden gedownload en opgeslagen in csv-formaat.
  • Boekhouding Uitgaven- en budgetplanning, records en prognoses worden automatisch berekend en bijgewerkt.

Microsoft Excel integreren in Word - zo werkt het

Om bijvoorbeeld Microsoft Excel tabellen functioneel te koppelen met een Word document, zijn er verschillende stappen nodig:

  • In het Microsoft Excel-document wordt het relevante tabelgebied eerst gemarkeerd en gekopieerd naar het klembord.
  • Daarna wordt het in het Word-document geplakt op het punt waar de tabel moet verschijnen. Als de tabel al in het juiste formaat is gemaakt, moet "Koppelen en originele opmaak behouden" worden geselecteerd in de invoegopties. Als de tabel nog vrij ontworpen moet worden, is de optie "Koppelen en doelopmaaksjablonen gebruiken" juist.
  • De tabbladen "Tabelontwerp" en "Lay-out" kunnen gebruikt worden om het tabelontwerp aan te passen.

Microsoft 365

Met de abonnementsdienst Microsoft 365 abonnementsdienst zijn de nieuwste tools van Microsoft altijd beschikbaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Microsoft 365 plannen voor privégebruik en voor bedrijven, onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties. De plannen bevatten de belangrijkste Office desktop apps, maar ook extra online opslag en cloud-verbonden functies voor real-time samenwerking tussen bestanden. De meest gangbare voor persoonlijk gebruik zijn:

  • Microsoft 365 Familie voor maximaal 6 personen. Inclusief AI-apps, 1 TB cloudopslag per persoon en geavanceerde beveiliging voor al je apparaten.
  • Microsoft 365 Single met dezelfde functies als Family, maar slechts voor één apparaat.

Inbegrepen in alle versies zijn Word, Microsoft Excel, PowerPoint,OneNote, Outlook, Access en Publisher.

Microsoft 365 Mac

Voor Apple gebruikers is Microsoft 365 Macbeschikbaar.Ook hier is het eenvoudig om te werken met Word, Outlook, Microsoft Excel, PowerPoint of OneNote. Microsoft 365 Mac is speciaal ontwikkeld om typische Mac-functies te ondersteunen, zoals de donkere modus, cameratransfer in macOS of Touch Bar.

Microsoft Office 2019 - de betere keuze?

Microsoft Office kopen in plaats van een abonnement? Geen probleem! Voor deze Microsoft Office 2019 ontwikkeld. Voor de Office apps zoals Word, Outlook of Microsoft Excel voor zowel pc als Mac hoef je maar één keer te betalen. Na de aankoop kan de software worden geïnstalleerd of kan de Microsoft Office downloadfunctie worden gebruikt. Nadeel: Er zijn geen upgrades inbegrepen bij de aankoop. Als deze later gewenst zijn, moet een nieuwe hoofdversie van Microsoft Office voor de volle prijs worden aangeschaft.

Koptekstafbeelding: © dennizn, stock.adobe.com