Financiële software: 2021 alle financiën in één oogopslag

Online bankieren, boekhouden, huishoudboekhouding, oudedagsvoorziening… met een bijpassende Financiële software kan elke geldstroom georganiseerd en in het oog gehouden worden. Met de nieuwe financiële softwarepakketten is er voor elk wat wils. Maar hoe meer functies je nodig hebt (of wilt), hoe complexer het programma wordt. We leggen hier uit welke voordelen iedereen heeft van financiële software en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Wat goede financiële software moet kunnen in 2021

Er zijn programma’s die je gratis kunt downloaden van internet. Hoe veilig ze zijn en of ze alle functies kunnen vervullen voor iets geavanceerdere eisen is een andere zaak. Echte slimme spenders gebruiken hun financiële software regelmatig. In dat geval zijn sommige functies handig om je financiën bij te houden.

  • Een van de belangrijkste functies is Multi-bank mogelijkheid: Met één klik krijg je toegang tot al je rekeningen bij verschillende banken. Het betreffende rekeningoverzicht kan direct worden bekeken, afgedrukt en opgeslagen. Dit maakt thuisbankieren gemakkelijk en handig en stelt je in staat om alles bij te houden.
  • Overschrijvingsopdrachten, doorlopende opdrachten of betalingen plannen is meestal ook geen probleem.
  • Met Vermogensbeheer, dat financiële software biedt, heeft men snel een overzicht van lopende rekeningen, spaarsaldi, daggeldrekeningen, pensioenen, onroerend goed en aandelenportefeuilles.
  • Met dit beheer is het ook eenvoudig om Financiële planning georganiseerd. Programma's met deze functie voorspellen de toekomstige ontwikkeling van het vermogen op basis van gedocumenteerde inkomsten en uitgaven. Dit maakt het mogelijk om te berekenen wanneer de lening zal zijn afbetaald of het spaarsaldo zodanig zal zijn gegroeid dat een grotere investering kan worden gedaan.
  • Zeer functionele financiële software omvat ook Beleggingsadvies inclusief het afwegen van financiële risico's. De software kan helpen bij het aanpassen van de uitgaven. Vooral als er minder inkomsten of meer uitgaven zijn dan gebruikelijk en gepland.
  • Voor veel gebruikers is de functie van een Belastingvoorvertoning met de Belastingsoftware een voordeel. Bijvoorbeeld als het gaat om de beslissing of een grote aankoop moet worden gedaan voor het einde van het jaar - of misschien pas volgend jaar om fiscale redenen.
  • Op het gebied van Belastingaangifte heeft sommige financiële software ook iets te bieden. Als je alle inkomsten en uitgaven nauwgezet bijhoudt, rekening houdt met alle fiscaal relevante geldbewegingen op je rekeningen en alles één keer per jaar op orde hebt, kun je veel tijd en geld besparen. De belastingaangifte gaat dan bijna vanzelf.
  • Geavanceerde systemen maken gebruik van hun rapportagefuncties om Belastingrapporten belastingrapporten te maken. Individuele boekingen worden daarbij samengevat in fiscaal relevante categorieën, zinvolle transacties worden automatisch opgeslagen en geleidelijk opgeteld.

Welke financiële software is geschikt voor jou?

Dit is een van de vele vragen die alleen beantwoord kunnen worden met het gebruikelijke „Dat hangt ervan af…“ . Namelijk van welke reikwijdte de financiële software moet hebben, wat men ermee regelt en hoeveel het mag kosten. Of de software geschikt moet zijn voor privégebruik of voor bedrijven speelt ook een rol. WISO Mein Büro is vooral geschiktvoor niet-professionals die naast de pure financiële software één of twee kantoorfuncties willen hebben. Hier kunt u met twee instanties tegelijk werken. Praktisch: WISO Mein Büro maakt het mogelijk om alternatieve items in te voegen, bijvoorbeeld in „Offertes“, zonder dat de kosten ervan in het totaal verschijnen. Met de nieuwste versie van WISO Mijn Kantoor kunt u ook geplande overschrijvingen in online bankieren plannen. Uitgebreider en vooral geschikt voor zelfstandigen, bedrijven of verenigingen is Starmoney 9. Het complete pakket kan op één werkstation worden geïnstalleerd of via een netwerk met maximaal 25 clients worden gebruikt. De plannings- en analysetools werken perfect en de financiële software herkent automatisch terugkerende boekingen. Deze worden vervolgens toegewezen aan een geschikte categorie. Natuurlijk kunnen alle gegevens op elk moment worden gewijzigd en/of uitgebreid.

Afbeelding voorader: © Andrey Popov, stock.adobe.com