Design 2021: Ontwerp nu als de profs met de juiste software

Architectenbureaus, keukenstudio’s, tuinontwerp , Interieurontwerp – in veel beroepen is het nu standaard om 3D-presentaties te maken. En omdat steeds meer mensen in hun thuiskantoor werken, is het ook noodzakelijk om geschikte ontwerpsoftware op de pc te installeren waarmee zowel 2D- als 3D-ontwerpen mogelijk zijn. We leggen uit wat zogenaamde 3D CAD software is, wie het nodig heeft en wat je ermee kunt doen.

Perfect ontwerpen met 3D CAD software

Wanneer een architect een huis heeft ontworpen, presenteert hij het niet langer als een tekening of als een kartonnen model op schaal, maar creëert hij een absoluut realistisch uitziend 3D-model op de computer. Dit kan met een muisklik van alle kanten worden bekeken en het huis kan virtueel worden betreden. Een simpele toetsaanslag is voldoende en er worden andere deuren geplaatst, het dak heeft een andere kleur, een extra panoramaraam verschijnt als bij toverslag. Hetzelfde geldt voor het interieurontwerp. En ook met het Tuinontwerp 3D-presentaties zijn ook gemeengoed geworden in het tuinontwerp. Tuinnieuwigheden of woontrends worden virtueel zichtbaar gemaakt alsof ze „echt“ zijn, waardoor aankoopbeslissingen en planning veel gemakkelijker worden. De klant ziet wat hij of zij krijgt en wijzigingen kunnen met een muisklik worden aangebracht. Dit alles werkt met goede 3D CAD software – deze computerondersteunde technologie voor tekenen, ontwikkelen en ontwerpen vervangt handmatige ontwerpen en automatiseert het proces, waarbij alle objecten driedimensionaal worden weergegeven.

Tweedimensionaal vs. driedimensionaal - de verschillen

In principe is elke tekening een tweedimensionaal model. Het is plat en heeft alleen hoogte en breedte als afmetingen. 3D-afbeeldingen daarentegen zijn driedimensionaal, ze vergroten de perceptie van diepte en lijken daardoor levendiger. 2D CAD software creëert tweedimensionale (platte) objecten uit gegeven basisobjecten zoals rechte lijnen, cirkels, ellipsen, etc. 2D afbeeldingen worden gemaakt door drie tekeningen te maken – vooraanzicht, zijaanzicht, bovenaanzicht – volgens de regels van de goniometrie. De 3D CAD software bouwt dezelfde geometrische objecten op in driedimensionale vorm. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld doorsneden en verhogingen, technische tekeningen, ontwerptekeningen van architecten, interieurontwerpen of landschappen realistisch in drie dimensies worden weergegeven.

3D technieken voor de computer

Met 3D CAD software zijn er verschillende benaderingen om 3D modellen te maken. De drie meest voorkomende versies zijn:

]
  • Wireframe model: Met deze techniek is een zeer hoge transparantie mogelijk. Het wireframemodel in de 3D-techniek vereist slechts een korte rekentijd.
  • Oppervlaktemodel: Zichtbare oppervlakken worden hier weergegeven als gekleurde, onderling verbonden polygonen. Om met een surface model te kunnen werken, moet er eerst een edge model of een wireframe model beschikbaar zijn, waarin elke individuele polygon zijn eigen kleur heeft.
  • Solid model: Deze techniek, ook wel body model genoemd, creëert 3D-modellen met een zeer nauwkeurige benadering van de werkelijkheid.

Top 3D CAD software voor professionals en beginners

Er zijn talloze 3D CAD softwares die gebaseerd zijn op verschillende 3D technieken en die min of meer gebruiksvriendelijk zijn.Twee van de toonaangevende software zijn:

Met deze software van de fabrikant Avanquest is het vrij eenvoudig om 3D-plannen van huizen en faciliteiten op de pc te maken. De software heeft een geïntegreerde woningplanner en een topografie-editor. Meer dan 2700 geprefabriceerde inrichtingen, waarvan de details individueel kunnen worden aangepast, laten niets te wensen over. Niet alleen deuren en ramen kunnen worden weergegeven in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, maar ook alle sanitaire en elektrische installaties, keukeninrichting en meubilair. Open haarden kunnen ook in de modellen worden ingebouwd en zelfs bijvoorbeeld een tuinzwembad in verschillende vormen en dieptes. De professionele tool voor 2D-tekeningen en 3D-modellen overtuigt met uitgebreide mechanische en architecturale functies en fotorealistische rendering. De gebruikersinterface is variabel en daardoor geschikt voor zowel leken als professionals. Met honderden teken-, bewerkings-, maatvoerings- en annotatiegereedschappen kunnen ontwerpen snel worden gerenderd en omgezet in indrukwekkende presentaties.

Headerafbeelding: © 4th Life Photography, stock.adobe.com