Instructies: Maak een back-up - werk nu veilig thuis!

Vooral in tijden van kantoor aan huis worden puur privégegevens zoals foto’s, e-mails of muziekcollecties samengevoegd met zakelijke gegevens, die onmisbaar zijn voor een soepele, geoptimaliseerde workflow. En wat als er een crash is? Dan zit iedereen die tenminste een deel van zijn werk thuis doet in de problemen! Het is dus hoog tijd voor een professionele back-up – hier lees je hoe!

Definitie: Gegevensback-up

Op de harde schijf van een computer worden alle gegevens opgeslagen. Maar ook de favorieten van de browser en vooral de toegangsgegevens tot de computer worden hier opgeslagen. In de loop van de tijd ontstaat er een ware databibliotheek in het hart van de computer. Praktisch aan de ene kant – maar riskant aan de andere kant. Helaas heeft de harde schijf ook een beperkte levensduur. Er kunnen storingen en defecten optreden, gegevens kunnen verloren gaan of de computer kan gewoon niet meer worden opgestart.

Let op: Gevaar

Een ander gevaar voor gevoelige gegevens is malware, zoals een computervirus of ransomware, die gegevens pas vrijgeeft als er losgeldwordt betaald. Vanwege de vele mogelijkheden van gegevensverlies is het essentieel om regelmatig een back-up te maken op twee onafhankelijk werkende opslagmedia. Hoe vaak deze gegevensback-up moet plaatsvinden, hangt onder andere af van de frequentie waarmee gegevens worden gewijzigd. In het thuiskantoor, met zijn constante workflow, wordt een dagelijkse gegevensback-up aanbevolen. Bij een back-up wordt handmatig of met behulp van geschikte software een kopie van alle gegevens gemaakt. Dit gebeurt met behulp van een extern opslagmedium, zoals een externe harde schijf. Van daaruit is op elk moment een zogenaamd dataherstel mogelijk.

Back-up methoden

In principe zijn er verschillende methoden beschikbaar voor het maken van back-ups van data – en elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

Handmatige back-up:

Deze optie is goedkoop maar vereist een beetje discipline. Het moet in ieder geval elke keer worden gedaan als er gegevens worden gewijzigd of als er nieuwe gegevens worden toegevoegd. Tip: Met een strak getimed, regelmatig schema is het vaak gemakkelijker om deze discipline te handhaven . Procedure: Eerst wordt een gegevensdrager (externe harde schijf) met voldoende opslagvolume aangesloten op de computer. Kopieer vervolgens de gegevens van de brondatadrager (de vaste schijf van de computer) naar deze externe vaste schijf. Nadeel: In de regel kunnen de systeemgegevens van de computer niet worden geback-upt met de handmatige back-up.

Semi-automatische back-up:

Hier wordt software gebruikt die zelfs een back-up maakt van het hele systeem, afhankelijk van de versie. Een andere optie is om een back-up te maken van specifieke bestanden of mapstructuren. Procedure: Ook hier wordt een externe gegevensdrager (harde schijf of dvd) aangesloten op de computer. Als alternatief kunnen de gegevens ook worden opgeslagen onder een netwerkadres (cloud). Voor de back-up van de gegevens moet een tijdstip worden opgegeven waarop het programma de back-up moet uitvoeren. Tip: Geef het tijdstip niet op tijdens normale werkuren, omdat de gegevensback-up mogelijk een hoog prestatieniveau van de computer vereist.

Volledig automatische gegevensback-up:

Hiervoor wordt geschikte back-upsoftware slechts eenmaal ingesteld. Het programma maakt vervolgens zelfstandig back-ups in de opgegeven periode en volgens de gewenste frequentie. Procedure: Sluit zoals gebruikelijk een externe gegevensdrager aan en installeer vervolgens de software. Voer nu in wanneer en hoe vaak het programma de back-ups moet maken. In de meeste gevallen kun je ook bepaalde soorten back-ups instellen. Voordeel: bij de volledig automatische gegevensback-up doet de software alles zelf, inclusief de systeemback-up.

Geschikte back-upprogramma's

AOMEI Backupper Professional

AOMEI Backupper Professional maakt back-ups van harde schijven, afzonderlijke mappen of bestanden, maar ook van het complete systeem. Het programma is tijd- of gebeurtenisgestuurd en kan zelfs zelf verouderde back-upmappen verwijderen.

Stellar Fotoherstel

Met Stellar Fotoherstel kun je beschadigde, verwijderde of verloren foto’s en muziek- en videobestanden herstellen. Het programma kan gegevens herstellen op zowel interne als externe schijven, cd’s, dvd’s of geheugenkaarten.

Header afbeelding: © onephoto, stock.adobe.com