Windows 10 Key: Mail van het Openbaar Ministerie over illegale licenties

Nou, heb je vandaag al in je brievenbus gekeken? Het is mogelijk dat je daar een brief vindt waarvan de afzender je bloeddruk zal doen stijgen. Het zou een dagvaarding van de officier van justitie kunnen zijn. En als je je bij het lezen van de inhoud herinnert dat je in het verleden een „supergoedkope“ Windows 10-sleutel hebt gekocht voor een „absolute spotprijs“, kan het je in een slechtere stemming brengen. De vraag is: ging alles volgens het boekje op het moment van aankoop – of was de Windows-sleutel illegaal? En vooral: Waar worden de bonafide kopers nu mee geconfronteerd?

De dagvaarding gaat over de Windows Sleutel

De afgelopen jaren zijn er herhaaldelijk Windows Keys aangeboden op bekende verkoop- en veilingplatforms, waarvan sommige aanzienlijk onder de normale verkoopprijs lagen. Kopers van dergelijke goedkope Windows 10 licenties moeten nu verklaringen afleggen bij het Openbaar Ministerie over de toedracht van de zaak. Dit betreft zowel de versie Windows 10 Home als Windows 10 Pro.

De vraag is: Heeft men een strafbaar feit gepleegd door het te kopen?

Allereerst gaat de dagvaarding over het verduidelijken of de verdenking van „strafbare auteursrechtinbreuk“ of „roekeloos witwassen“ terecht is .

Redenering:

Kijkend naar de werkelijke prijs van een Windows 10 Key (vanaf ongeveer 145 euro), zoals die door Microsoft wordt aangeboden, had iedereen direct moeten opmerken dat er iets mis zou kunnen zijn en dat de Windows Key wel eens illegaalzou kunnen zijn. Immers, noch Windows 10 Pro noch Windows 10 Home zijn te krijgen voor een prijs van slechts 10 euro. Het Openbaar Ministerie wil echter vooral diegenen achter de schermen op het spoor komen die Windows 10 keys of Microsoft applicaties extreem goedkoop verkopen. Als je gedupeerd bent, moet je bij een dagvaarding toch contact opnemen met een advocaat.

Is mijn Windows 10-sleutel illegaal?

Ja en nee. Omdat de handel in gebruikte software in Europa in principe legaal is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS). Het probleem is dat heel wat handelaars de Windows sleutels illegaal verkrijgen en ze dan doorverkopen op bijvoorbeeld Ebay of Amazon. Het is ook verboden om de sleutels meer dan één keer te gebruiken. Voorwaarde voor een legale verkoop van bijvoorbeeld een Windows 10-sleutel is dat de handelaar een gecertificeerd bewijs van de herkomst van de Windows-sleutel levert. Bovendien moet de productsleutel vóór de verkoop op de juiste manier zijn gedeactiveerd. Als aan deze basisvoorwaarden is voldaan, is de Windows 10-licentie legaal. Zo niet, dan is het illegale software.