Werken met een PDF-document: tips & trucs

PDF-documenten zijn superhandig. Aan de ene kant bieden ze een exacte preview van een document, maar aan de andere kant is het formaat een van de belangrijkste hulpmiddelen voor kantoorwerk. Ontwerpen met tekst en afbeeldingen, presentaties, correcties, documenten uitwisselen, verzenden, opslaan – allemaal geen probleem met PDF! In het volgende artikel beschrijven we hoe je effectief met PDF-bestanden kunt werken.

PDF's maken

Om een PDF-document te maken, kun je verschillende programma’s gebruiken – voor sommige moet je betalen, andere kun je gratis downloaden . Als je werkt met een programma zoals Nuance Power PDF Standard of Adobe Acrobat Standard 2017ga je meestal als volgt te werk:

[vc_column_text
  • selecteer het juiste programma
  • sleep vervolgens het document dat moet worden geconverteerd naar PDF-formaat naar de juiste plaats in het hulpprogramma en sla het op
  • de meeste tools bieden nu de mogelijkheid om het bestand te bewerken. Klik dan op "Volgende
  • nu kunt u de PDF een naam geven en opslaan op de gewenste locatie.

Microsoft Office gebruikers hebben het nog makkelijker:

  • klik op het tabblad "Bestand" van het voltooide document
  • selecteer de functie "Opslaan als" en bepaal de opslaglocatie
  • Voer een bestandsnaam in en selecteer PDF onder "Bestandstype".

Een PDF-document converteren naar een andere indeling

Een PDF-bestand converteren naar een ander formaat is ook vrij eenvoudig. Om dit te doen, open je eerst het PDF-document met het juiste programma. In de volgende stap selecteert u de bestandsindeling waarin het PDF-bestand moet worden geëxporteerd (bijvoorbeeld (.docx, .jpeg, .png, .tiff). Klik nu op „Exporteren“, selecteer de opslaglocatie en voer de bestandsnaam in. Sla het nieuwe document op met „Return“ (Enter).

Website opslaan als PDF-bestand

Als je bijvoorbeeld een interessante, uitgebreide webpagina op je bureaublad wilt opslaan om deze later op je gemak door te lezen, is deze functie geschikt : Windows-gebruikers drukken op de toetsencombinatie „Ctrl + P“. Dit roept de afdrukmodus op waarin je de optie „PDF“ selecteert. Mac-gebruikers drukken op de combinatie „cmd + P“. In het selectieveld voor de printer selecteer je nu de functie „Opslaan als PDF“ en kies je een opslaglocatie.

Teksten in het PDF-document bewerken

Met de meeste PDF-converters kunt u nieuwe inhoud toevoegen. Er zijn echter speciale PDF-editors nodig om bestaande inhoud te bewerken en te wijzigen.

Te grote bestanden comprimeren

Sommige PDF-bestanden zijn te groot om bijvoorbeeld als bijlage bij een e-mail te versturen. Dan is het tijd om de grootte te verkleinen! Offline kan dit met de juiste PDF-editors of -tools. Er zijnook enkele websites online waar je het betreffende document gewoon kunt uploaden en vervolgens een gecomprimeerde versie ervan kunt downloaden.

Mac-gebruikers hebben het bijzonder gemakkelijk bij het comprimeren van PDF-documenten:

  • Open PDF met "Voorbeeld
  • kies onder "Bestand" de functie "Exporteren
  • selecteer "Quartz Filter" in het pop-upmenu, klik vervolgens op "Bestandsgrootte verkleinen" en sla op.

PDF document ondertekenen

Sommige PDF-documenten moeten worden ingevuld en ondertekend voordat ze kunnen worden geretourneerd. Hiervoor is het niet nodig om deze documenten eerst uit te printen en vervolgens weer in te scannen. In Acrobat Reader en andere PDF-editors kan bijvoorbeeld de functie „Invullen en ondertekenen“ worden geselecteerd. Hiermee kunnenPDF’s op het scherm worden ingevuld en voorzien van een persoonlijke digitale handtekening (via touchscreen of afbeelding).

Een softwarevergelijking: 2 top PDF tools

Nuance Power PDF-standaard

Hiermee maak je in een handomdraai PDF-documenten, zoals een presentatie , wijzigenbewerken en een digitale handtekening toevoegen. Voor ongeveer 60 euro doet het programma alles wat je van een goede PDF-editor mag verwachten. Delicentie voor de tool vereist online activatie, maar deze kan niet worden overgezet naar een nieuwe pc.

Adobe Acrobat Standard 2017

Met dit programma kun je tekst, afbeeldingen en opsommingen direct in de PDF bewerken. Detekststroom wordt automatisch over de hele pagina aangepast. PDF’s kunnen eenvoudig worden geëxporteerd naar Microsoft Word, Excel of PowerPoint, waarbij de opmaak van bijvoorbeeld opsommingstekens of tabellen intact blijft .

Kopafbeelding: © monticellllo, stock.adobe.com