Virtual Private Network (VPN): Voor wie en wanneer is het nuttig?

De laatste tijd blijf je de afkorting VPN – „Virtual Private Network“ – tegenkomen.Wat op het eerste gezicht mysterieus klinkt, heeft voor velen een heel praktisch nut. Het stelt je in staat om op het internet te surfen met een beveiligde verbinding tussen je pc en het netwerk. Wat een virtueel privénetwerk precies is, wat het kan en wie het waar moet gebruiken, leggen we hier uit.

Dit is het Virtueel Privénetwerk

Computers netwerken veilig via het internet met VPN. Dit is vooral praktisch in tijden van thuiskantoren. Met het Virtueel Privénetwerk kan de pc thuis worden aangesloten op het netwerk van de werkgever zonder dat van buitenaf zichtbaar is dat het om een privécomputer gaat. Dit komt doordat de pc in het thuiskantoor het IP-adres van het bedrijf krijgt met de VPN-verbinding. Met de juiste toegangsgegevens en VPN-clientsoftware zoals Avast SecureLine of Hide My Ass Pro VPN kun je vervolgens alle applicaties gebruiken die je ook op kantoor nodig hebt voor je dagelijkse werk.

Maar het Virtual Private Network kan nog meer!

Het maakt ook anoniem surfen op het net mogelijk. Dankzij het versleutelde IP-adres kunnen derden, zoals Google, Facebook, hackers of zelfs de politie, de bewegingen van de gebruiker op het internet niet volgen.

Waarom is een VPN nuttig?

Het Virtual Private Network beschermt in de eerste plaats de privacy van de gebruiker. Want elke keer dat je zonder encryptie surft, kunnen „Big Brother“ bedrijven elke klik volgen en voor hun eigen doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld voor gepersonaliseerde reclame, maar ook voor chantagepogingen door hackers! Tegelijkertijd maaktde VPN het ook mogelijk om content te gebruiken die in bepaalde landen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd is.

Daarom is het de moeite waard om de juiste software te hebben als:

  • Je je wilt verbergen voor aanvallen van hackers en je privacy wilt beschermen.
  • Je vaak op openbare WLAN's surft, omdat persoonlijke gegevens ook hier onversleuteld worden verzonden.
  • Je staat op het punt om naar een land te reizen dat de toegang blokkeert tot bepaalde providers en platforms zoals Google, Netflix, WhatsApp, Facebook of Instagram. Dit zijn bijvoorbeeld China, Cuba, Thailand, Iran en Noord-Korea.
  • Mensen gebruiken min of meer semi-legale streamingdiensten ondanks alle waarschuwingen.

Zijn er nadelen aan de VPN?

Hoewel de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, zijn er ook enkele nadelen. Deze omvatten:

  • De vertraagde internetsnelheid, omdat de verbinding een omweg moet maken via de server van het netwerk.
  • Het feit dat de providers meestal het netwerkgedrag van de gebruikers kunnen zien.
  • Het feit dat noch absolute anonimiteit op het internet, noch honderd procent bescherming tegen misbruik van gegevens kan worden gegarandeerd.

Twee top clients om te kopen: Avast SecureLine en Hide My Ass Pro VPN

Voor een VPN client software is enerzijds het aanbod van functies cruciaal en anderzijds de bediening. In elk geval is het aan te raden om de client van je keuze op je pc, tablet of smartphone te downloaden voordat je naar een land met beperkte internettoegang reist. In het land zelf is het vaak moeilijk om toegang te krijgen tot een virtual private network.

Twee clients die zich in de praktijk hebben bewezen zijn:

Avast SecureLine

De software overtuigt met nuttige basisfuncties en solide comfort voor talrijke ondersteunde systemen. De intuïtieve bediening is eenvoudig, de beveiligingsstructuur absoluut voldoende. De client kan per licentie op meerdere apparaten worden gebruikt. Desnelheid waarmee pagina’s laden is bevredigend, er is veilige WLAN-beveiliging, P2P/Torrent-ondersteuning en er is een speciale server beschikbaar voor streamingdiensten.

Hide My Ass Pro VPN

Met zijn serverlocaties verspreid over de hele wereld – in totaal zijn er 190 landen in het programma – heeft de client waarschijnlijk het grootste bereik. Tegelijkertijd is de bediening volledig in het Duits en zijn de apps en toepassingen zeer geschikt voor Android, Apple iOS, Windows en macOS. Daarnaast is het ook mogelijk om de client te gebruiken met VPN-routers.

Headerafbeelding: © jirsak, stock.adobe.com