Windows 10 Snel aan de slag: hoe in en uit te schakelen

Soms duurt het een kleine eeuwigheid voordat de computer eindelijk is op gestart.Dit is vooral vervelend als je bijvoorbeeld een klant aan de telefoon hebt en dringende informatie nodig hebt, maar die informatie is opgeslagen op de computer. Dan wordt de duur van het langzame opstarten een echte test voor je geduld. Een remedie hiervoor is de snelle start, waarmee Windows 10 aanzienlijk sneller opstart en afsluit. Normaal duurt het maar een paar seconden. Praktisch, nietwaar? En toch kunnen er goede redenen zijn om Windows 10 Snelstart uit te schakelen. We leggen hier uit welke dat zijn.

Dit is wat er gebeurt met Windows 10 Snelstart

Wanneer je je computer opstart op Windows 10 Home of Windows 10 Pro vinden er in principe drie systeembewerkingen plaats:

  1. Preboot, d.w.z. de authenticatie van het systeem
  2. Initialisatie van het systeem en het stuurprogramma
  3. Session Init, d.w.z. het daadwerkelijk starten van de sessie.

Als dit allemaal gedaan is, kan de PC de aanmelding van de gebruiker accepteren . Met Windows 10 Quick Start is in principe alleen het initialisatieproces geoptimaliseerd. Het langzame opstarten met een schijnbaar eindeloze duur kan worden voorkomen als de computer ook van tevoren in deze modus wordt afgesloten. Het hele systeem staat dan in een soort slaapstand. Dat wil zeggen, het wordt niet volledig afgesloten, alleen de programma’s worden gesloten en de gebruikers afgemeld. De belangrijkste systeembestanden voor initialisatie, die de PC direct bij het opstarten nodig heeft, worden opgeslagen in een buffer genaamd „hiberfil.sys“ – en zijn direct weer klaar voor gebruik bij de volgende start.

Waarom zou je Windows 10 Snel starten uitschakelen?

In Windows 10 Home en Windows 10 Pro is de functie Snel starten standaard al ingeschakeld. Toch zijn er situaties waarin de functie beter niet gebruikt kan worden:

  • Als je werkt met twee besturingssystemen op één computer kunnen er problemen ontstaan, vooral met oudere versies van Windows (vooral Windows 7!) en met Linux.
  • Als je een SSD harde schijfals je een SSD harde schijf gebruikt, wordt de levensduur verkort door de permanente extra schrijfbewerkingen.
  • Als je in een Netwerk beleidsregels kunnen niet worden uitgevoerd als ze "Bij opstarten" als voorwaarde hebben.
  • Inbegrepen Softwaredistributie en patchbeheer de regel "Bij herstart" bevatten, zullen ze niet werken met de snelstartfunctie.

De Windows 10 Snelstart uitschakelen

Als er een van de eerder genoemde problemen is met je pc, is het de hoogste tijd om de vooraf geïnstalleerde Windows 10 Quick Start uit te schakelen. Zo doe je dat:

  • Open eerst het Configuratiescherm onder Windows 10.
  • In de categorie "Systeem en beveiliging klik dan op "Energiebeheer.
  • Selecteer nu in het selectievenster de optie "Selecteer wat er moet gebeuren als de aan/uit-schakelaar wordt ingedrukt" selecteren.
  • Onder andere de volgende link verschijnt "Sommige instellingen zijn momenteel niet beschikbaar"waarop moet worden geklikt.
  • Dit wordt gevolgd door een Beveiligingsvraagdie je moet beantwoorden met "Ja".
  • Scroll nu naar beneden en vink de optie "Snelstart activeren (aanbevolen)" verwijder het vinkje.
  • Bevestig als laatste stap de nieuwe instellingen onder "Wijzigingen opslaan".

Tip:

Als je Windows 10 Quick Start opnieuw wilt activeren, moet je dezelfde stappen opnieuw uitvoeren. Zetechter het bijbehorende vinkje bij „Snelstart activeren (aanbevolen)“.

Alles werkt alleen als de slaapstand geactiveerd is

Windows 10 Quick Start is gebaseerd op de slaapstand. Dit betekent dat de pc in de slaapstand is losgekoppeld van de voeding. Als de slaapstand echter al is uitgeschakeld – om wat voor reden dan ook – zal het deactiveren van Windows 10 Snelstart niet werken. De hierboven genoemde opties zijn dan niet zichtbaar. Als dit het geval is, is het enige dat helpt om de standaardinstelling van de slaapstandfunctie weer te activeren.

  1. Om dit te doen, druk je tegelijkertijd op de Windows-toets en X zodat de opdrachtregel verschijnt.
  2. Hier moet je de admin prompt starten.
  3. Het DOS-venster wordt geopend door het volgende commando in te voeren powercfg /hibernate on wordt ingevoerd.

Kopafbeelding: © 1STunningART, stock.adobe.com