Hoe de Google Authenticator op Windows gebruiken

Google Authenticator is een prima ding. De app maakt surfen op het net een stuk veiliger. Het voorkomt vooral dat onbevoegden toegang krijgen tot pagina’s die dubbel beveiligd zijn met de zogenaamde 2FA-methode. Het probleem is: de app is eigenlijk alleen beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. Dubbele authenticatie via de pc is dus niet mogelijk. Of toch wel? Wij laten je zien hoe je de Microsoft Authenticator instelt om ook vanaf de computer aan de veilige kant te zijn.

Dit is twee-factor authenticatie

Het wordt steeds gebruikelijker voor steeds meer online dienstverleners om gebruikers te vragen zich te identificeren naast hun wachtwoord om in te loggen op hun account. Authenticatie gebeurt meestal door het invoeren van een wachtwoord. Maar in plaats van toegang te krijgen tot de site, moet de gebruiker zich eerst identificeren met een andere code, die hij bijvoorbeeld kan opvragen op zijn geïnstalleerde Google Authenticator, en die slechts enkele minuten geldig is.

Google Authenticator of Microsoft Authenticator?

Hoewel Google Authenticator even goed werkt voor iOS en Android, is Microsoft Authenticator voor sommigen de betere keuze. Vooral als Microsoft Office, Microsoft Office 365 Pro Plus, Windows 10 of Windows 10 Pro moeten worden uitgerust met deze beveiligingstool.

Google Authenticator

Dit is een van de populairste authenticatie-apps. Veel iOs en Android gebruikers zijn vooral dol op het gebruiksgemak. Om een nieuw account aan de app toe te voegen, fotografeer je gewoon de QR-code. Dit werkt ook als de app nog open is. Nadelen: Helaas kan de software niet worden vergrendeld (bijvoorbeeld via een pincode of vingerafdruk). Dus als iemand erin slaagt om de smartphone te ontgrendelen, heeft hij toegang tot alle codes die in de app zijn opgeslagen. Het synchroniseren van de 2FA-codes tussen twee apparaten werkt ook niet. Bij een nieuwe smartphone moeten alle accounts dus opnieuw worden toegevoegd.

Microsoft Authenticator App

De Microsoft Authenticator app, die ook gratis is, werkt ook op iOS en Android. Deze app heeft echter het voordeel dat hij gemakkelijk kan worden geïntegreerd in andere Microsoft-accounts. Er kunnen meerdere apparaten worden ingesteld met de Microsoft Authenticator App. De verificatiecodes worden versleuteld en gesynchroniseerd via de cloud. Nog een pluspunt: van alle toegevoegde accounts wordt automatisch een back-up gemaakt, zodat de overstap naar een nieuw apparaat soepel verloopt. Dus iedereen die dagelijks werkt met Windows 10 zal het gemakkelijker hebben met de Microsoft Authenticator.

Hoe Google Authenticator ook op Windows te gebruiken

Met de Microsoft-programma’s Microsoft Office, Microsoft Office 365 Pro Plus, Windows 10 of Windows 10 Pro kun je de Google Authenticator gebruiken als je niet telkens je mobiele telefoon wilt activeren of de Microsoft Authenticator wilt instellen voor tweefactorauthenticatie. De voorwaarde hiervoor is echter dat de geheime sleutel beschikbaar is, die door de respectieve online provider wordt verstrekt tijdens de eerste installatie. Let op: De Google Authenticator wordt niet als aparte tool voor Windows aangeboden! Om de beveiligingstool te kunnen gebruiken, moet eerst het algoritme worden gevonden waarmee de beveiligingscodes worden gemaakt. De open-source app WinAuth kent dit algoritme en genereert na het invoeren van de geheime sleutel dezelfde codes als op een smartphone. Zo ga je te werk als je Google Authenticator of Microsoft Authenticator wilt instellen voor Microsoft Office, Microsoft Office 365 Pro Plus, Windows 10 of Windows 10 Pro:

  • Download de huidige versie van WinAuth.
  • Unzip en start, klik vervolgens op „toevoegen“ om een nieuwe provider toe te voegen.
  • Selecteer Google als eerste provider om het algoritme te vinden.
  • Voer de naam van de provider in en selecteer het pictogram.
  • Voer vervolgens de geheime sleutel in het middelste veld in.
  • Onder „Verify Authenticator“ verschijnt een code om in te loggen bij de betreffende provider.
  • klik op „OK“ en stel nog meer providers in.
  • Een nieuwe 2FA-code wordt eenvoudig gegenereerd door te klikken op de updatecode naast de naam van de provider.

Kopafbeelding: © Proxima Studio, stock.adobe.com