Windows 11 testen in de browser

In het Windows Insider Programma kan Microsofts nieuwe besturingssysteem al getest worden in de browser, hoewel het nog niet officieel op de markt is. Dat is natuurlijk verleidelijk. Maar het kost veel moeite om in het Insider Programma te komen. Maar daarom opgeven? Geef nooit op! Wij onthullen de trucs waarmee je ook kunt testen met een Windows 11 download!

Dit is Windows 11

Tot een tijdje geleden kondigde Microsoft aan dat er geen echte Windows 10 opvolger zou komen, alleen updates. Nu komt Windows 11 echter op de markt, naar alle waarschijnlijkheid eind 2021 – en gebruikers staan te popelen om te zien wat voor nieuws het in petto heeft! Een paar dingen zijn al bekend. Zo verschijnt er in plaats van het grote Windows-logo op het bureaublad nu een standaardachtergrond als achtergrond. Sommige toepassingen en functies zijn ook nieuw. De zwevende taakbalk bijvoorbeeld, afgeronde hoeken op de pictogrammen, geanimeerde opdrachtuitvoeringen in het Infocentrum en nog veel meer. Het besturingssysteem zou aanzienlijk sneller zijn dan zijn voorganger Windows 10, stabieler draaien en het werken op de pc makkelijker maken. Daarnaast zijn de vaak onbeminde tegels tot een minimum gereduceerd en kunnen ze zelfs helemaal verwijderd worden. Al met al is de Windows 10 opvolger waarschijnlijk een geslaagde coup van Microsoft – ook al lijken er een paar nadelen te zijn. Er zijn naar verluidt problemen met Windows Verkenner, en de hardwarevereisten zijn behoorlijk veeleisend. Wie nog een oudere pc heeft, kan nu beter een nieuwe kopen.

Hoe test je Windows 11 in de browser?

Officieel is er alleen een pre-release versie die getest kan worden via het Windows Insider Programma. Vervelend – ware het niet dat een slimme ontwikkelaar de Windows 11-interface beschikbaar heeft gemaakt om te testen in de browser op basis van de JavaScript-bibliotheek React. Weliswaar kan hier niet de volledige Windows 11 worden uitgeprobeerd. Maar sommige functies kun je wel bedienen, zodat je een eerste indruk krijgt van het nieuwe besturingssysteem. Op GitHub kun je alvast de gebruikersinterface van de Windows 10-opvolger bekijken. Enkele foto’s in de galerij hieronder laten zien wat er allemaal mogelijk is met Windows 11 en hoe het frisse ontwerp overkomt. Als je op een van de afbeeldingen klikt, opent zich een nieuw tabblad met de afbeelding in groot formaat. En dit is precies waar je het geheel kunt downloaden om een of andere Windows 11-functie te testen. Je kunt bijvoorbeeld het Startmenu en de zoekfunctie uitproberen. Je kunt ook de Store openen met een muisklik en zelfs Edge werkt al in de pre-release versie. Een kleine traktatie: net als bij de „echte“ versie kunnen de widgets ook naar links op het bureaublad worden verplaatst. Natuurlijk werkt nog niet alles. De nieuwe instellingen zijn nog niet geactiveerd, evenmin als Windows Verkenner. En het Infocentrum verschijnt nog steeds in de oude stijl.

Downloaden in het Windows Insider-programma

Als je de echte bètaversie wilt testen, kun je de Windows 11-download starten als Insider. De afzonderlijke stappen om dit te doen:

  • Registreer je op insider.windows.com.
  • Log in met uw bestaande Microsoft-account of open een nieuw account.
  • Vink het vakje aan om akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden.
  • Klik op de volgende pagina op het veld „Start flighting“.
  • Ga in de Windows 10-instellingen naar „Bijwerken en beveiliging“.
  • Klik linksonder op „Windows Insider-programma“.
  • Selecteer het plusteken om het Windows Insider-account te koppelen aan Windows 10.
  • Selecteer het bijbehorende e-mailadres en klik op „Volgende“.
  • Klik op het grijze veld onder „Selecteer uw insiderinstellingen“.
  • Selecteer nu „Dev Channel“ in het venster om naar de bètaversie van Windows 11 te gaan.
  • Ga vervolgens naar Windows Update en selecteer „Controleren op updates“.
  • De Windows 11 preview kan nu worden gedownload en geïnstalleerd.

Kopafbeelding: © Ascannio, stock.adobe.com