Windows 10: Hoe de Power Shell werkt

Eigenlijk is de Power Shell in Windows 10 of Windows 10 Pro zo’n ingenieus hulpmiddel dat iedereen het zou moeten gebruiken. Maar veel gebruikers die Microsoft Office kopen, denken dat het alleen voor professionals is. Verre van dat! Want met de Power Shell kunnen allerlei taken op de computer worden uitgevoerd met slechts een paar ingangen. In plaats van eindeloos klikken door submenu’s en systeeminstellingen, is de Power Shell alles wat je nodig hebt. We leggen hier precies uit hoe je ermee werkt en welke voordelen deze tool met zich meebrengt.

Dit is de Power Shell in Windows 10

Op Windows 10 en Windows 10 Pro kunnen de opdrachten voor de computer op twee manieren worden ingevoerd: Ten eerste met de klassieke opdrachtprompt of cmd.exe. En ten tweede met het programma Power Shell. Hiermee kunnen commando’s op een korte manier worden uitgevoerd, die – als ze al mogelijk zijn in Windows 10 – uiterst ingewikkeld zijn via muisklik en de instellingen. Dit betekent dat de opdrachtprompt met PowerShell veel eenvoudiger is, minder tijd kost en het werken op de computer effectiever maakt. In de kern is PowerShell een bijgewerkte versie van de vertrouwde opdrachtprompt. Alle „oude“ opdrachten werken op de een of andere manier, maar Power Shell voegt enkele nieuwe functies toe die gebruikers van de oude opdrachtprompt niet hebben. Als voorbeeld worden hier alleen de opdrachten If genoemd. Na de Microsoft Office kopen een manier om het werken met PowerShell te herkennen is dat het scherm een blauwe achtergrond met witte letters gebruikt. Tip: Als men in de Power Shell het commando „cmd“ of „cmd.exe“ invoert, kunnen de commando’s worden ingevoerd zoals in de gebruikelijke opdrachtprompt.

Power Shell starten via opdrachtprompt

Om de Power Shell commando’s uit te kunnen voeren onder Windows 10, moet deze natuurlijk eerst gestart worden . Na de opdrachtprompt (toetscombinatie) „WINDOWS + R“ wordt het commando „PowerShell“ ingetypt. Als alternatief kan PowerShell ook worden opgeroepen via het menu Start.

Power Shell uitvoeren als beheerder

Via het startmenu kun je het programma ook als administrator starten en opdrachten uitvoeren. Het voordeel hiervan is dat er meer commando’s kunnen worden uitgevoerd dan met de eenvoudige opdrachtprompt.

  • Typ hiervoor „PowerShell“ in het startmenu en klik vervolgens op de bijbehorende vermelding.
  • Klik met de rechtermuisknop op PowerShell en selecteer „Als administrator uitvoeren“.

Nu kunnen alle functies van de PowerShell-invoerconsole worden gebruikt.

Dit zijn de voordelen van het gebruik van de Power Shell met Windows 10

Een van de grootste voordelen is dat commando’s niet langer omslachtig hoeven te worden ingevoerd via de opdrachtprompt of cmd.exe, maar direct in een invoervenster kunnen worden geschreven . Bovendien kunnen nuttige functies worden opgeroepen met een eenvoudig commando. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het analyseren van de processorbelasting, het herstellen van een defecte startknop, het uitlezen van het serienummer van Windows of zelfs het verwijderen van apps. De handigste functies en commando’s zijn:

  • get-command + Enter: Dit basiscommando toont een overzicht van alle commando’s.
  • F7-toets: In oudere Windows 10-versies geeft dit de laatst ingevoerde regels weer.
  • clear + Enter: De huidige opdrachtregel wordt weergegeven, terwijl de laatst ingevoerde regels worden verborgen.
  • && + Enter: De combinatie wordt gebruikt om meerdere commando’s tegelijk in te voeren. Deze worden van elkaar gescheiden met de dubbele ampersand (zonder spaties).
  • Charmap + Enter: Hiermee wordt de Windows-teksttabel weergegeven, waarin speciale tekens staan die niet direct beschikbaar zijn op het toetsenbord.
  • dir (bestandsnaam) + Enter: Met deze opdracht kun je zoeken naar bestanden in het systeem, zelfs als je de volledige naam van het bestand niet kent. In plaats van de onbekende letters typ je gewoon het sterretje * en Power Shell zoekt automatisch naar bestanden die overeenkomen met de onvolledige bestandsnaam.
  • dir /?: Een kort commando dat de details van de dir-functies uitlegt.

PowerShell biedt ook de mogelijkheid om bestandspaden rechtstreeks in het programma te openen. Dit betekent dat het pad vanuit de header in Verkenner naar PowerShell wordt gesleept, waardoor verdere getypte invoer niet meer nodig is.

Header Image: © Mirsad, stock.adobe.com