Dit is wat het Windows 11 besturingssysteem brengt

Eigenlijk zou Windows 10 het laatste besturingssysteem zijn dat Microsoft zou lanceren. In plaats van een echte Windows 10 opvolger zouden er volgens het bedrijf alleen updates komen. Maar nu is alles heel anders gelopen. Met het nieuwe Windows 11 wil Microsoft alle fouten en impopulariteiten van sommige voorgangers wegwerken en tegelijkertijd alle voordelen van Windows 7 op een compacte manier combineren met Windows 10. Is dat gelukt? Is het gelukt? Wij nemen de sterke en zwakke punten onder de loep!

Wat is er nieuw aan de Windows 10 opvolger?

Windows 7 was een van de populairste besturingssystemen. Zijn opvolger Windows 8 daarentegen liet sommige gebruikers in pure wanhoop achter. Vooral het Startmenu met zijn dominante, schermvullende tegels werd door de meesten als irritant ervaren. Met de Windows 10 upgrade waren de tegels er nog steeds. Maar ten eerste waren ze niet zo groot en ten tweede konden de „kleine tegels“ met een paar klikken in het contextmenu worden verwijderd. Windows 11 daarentegen komt nu met een compleet nieuwe gebruikersinterface – helemaal zonder tegels. Het startmenu zweeft boven de taakbalk en kan ook in het midden van het bureaublad worden geplaatst. Veelgebruikte programma’s, recent gebruikte bestanden en systeembedieningen zijn overzichtelijk gerangschikt in het bovenste gedeelte van het startmenu. Windows 11 doet het helemaal zonder het voorgeïnstalleerde Skype; in plaats daarvan wordt de voorkeur gegeven aan Microsoft Teams. De pictogrammen voor programma’s of de Start-knop kunnen op de gebruikersinterface in het midden van de taakbalk of links uitgelijnd worden geplaatst – net wat je verkiest. Er zijn nog steeds donkere en lichte modi beschikbaar voor het scherm. Het kenmerkende Windows-logo in het midden ontbreekt nu. In plaats daarvan wordt Windows 11 geleverd met een nieuwe standaardachtergrond. De widgets van Windows Vista zijn ook nieuw of nieuw leven ingeblazen. Hier kun je kiezen om nieuws van over de hele wereld, exotische eettrends of het actuele weer weer te laten weergeven als informatiefragment of in schermvullende weergave. En: de widgets staan open voor ontwikkelaars, zodat elk programma relatief eenvoudig kan worden geïntegreerd.

Sterke en zwakke punten van Windows 11

Het nieuwe besturingssysteem is duidelijk meer dan een eenvoudige Windows 10-upgrade. Maar zoals alles wat nieuw is, heeft ook de opvolger van Windows 10 zijn sterke en zwakke punten. Waar liggen precies de sterke en zwakke punten:

Windows 11 pluspunten

  • Actualiteit: Het besturingssysteem draait stabiel en merkbaar sneller dan zijn voorganger. Zowel de taakmanager als de virusbescherming zijn state-of-the-art. De snelstartmodus, het Explorer kopieervenster en de motor en het Windows X menu zijn praktische hulpmiddelen.
  • Ontwerp: De centraal geplaatste pictogrammen met afgeronde hoeken in de taakbalk zien er modern uit. Onnodige apps zijn uit de gebruikersinterface verdwenen, de standaardachtergrond als achtergrond geeft een verfrissend nieuw beeld.
  • Keuzevrijheid: Sommige gebruikers houden misschien niet van sommige visuele vernieuwingen. Geen probleem – bijna alles kan worden uitgeschakeld en/of weergegeven en gerangschikt zoals gebruikelijk, zoals bij oudere besturingssystemen.
  • Snelheid: Zoals gezegd is Windows 11 aanzienlijk sneller dan zijn voorganger. En dit geldt voor de algehele prestaties. Zowel programma’s als toepassingen zoals YouTube of uitgebreide websites kunnen soepel worden geopend en gebruikt. Een nieuwe functie draagt ook bij aan de snelheid: Er wordt gewaarschuwd voor programma’s die ongemerkt op de achtergrond starten. Deze kunnen vervolgens worden gedeactiveerd door op een automatisch pop-upvenster en in de instellingen te klikken.
  • Vensterindeling: Net als in Windows 7 en Windows 10 Upgrade uit 2009 en 2015 kunnen vensters naar de rand van het scherm worden gesleept met „Aero Snap“ en daar worden vastgezet met 50 procent schermgrootte. Met „Snap Assist“ kunnen andere geopende vensters ook worden weergegeven in een groot voorbeeld voor de andere 50 procent van het scherm. Daarnaast kunnen de vensters worden geschaald naar 25 procent van het scherm en in een hoek worden gesleept. Door met de muis over een van de vensters te bewegen, toont het programma handige opties voor de opstelling.
  • Animatie: Arrangementen met het besturingssysteem worden geanimeerd en kunnen door toetscombinaties worden opgeroepen:
  • Windows + D minimaliseert alle vensters.
  • Windows + E opent Edge.
  • Windows + R activeert een futuristisch fly-in effect om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
  • Windows + X laat het contextmenu van een knop verschijnen.
  • Contextmenu’s: Met sneltoetsen of een rechtermuisklik verschijnt het contextmenu in een vrije ruimte op het bureaublad. Nieuw zijn de grote knoppen en de pictogrammen die kunnen worden geknipt, gekopieerd, hernoemd, gedeeld of verwijderd. De contextmenuopdracht „Kopiëren als pad“ is praktisch en kan worden gebruikt om snel naar gewenste pagina’s te klikken. De optie „Toon meer opties“ in alle contextmenu’s kan worden gebruikt om het klassieke contextmenu op te roepen.
  • Edge: Internet Explorer is nog steeds te vinden in de Program Files. Chromium Edge, de browser met de hoogste kwaliteit tot nu toe, is echter geactiveerd.
  • Opstartgeluid: Gebruikers van Windows 7 kennen het nog wel: het melodietje dat klinkt bij het inloggen op een gebruikersaccount. Met het nieuwe besturingssysteem is dit opstartgeluid terug, maar een beetje meer ingetogen en op de achtergrond.
  • Windows Terminal: Deze tool combineert drie belangrijke functies: de opdrachtregel, PowerShell en de Azure Cloud Shell. Ideaal voor het afwisselend uitvoeren van snelle commando’s.
  • Kosten: Windows 11 is gratis voor Windows 10-gebruikers.

Nadelen van Windows 11

  • Positionering: Helaas kan de taakbalk niet willekeurig gepositioneerd worden. Alleen de onderste rand van het scherm is beschikbaar.
  • Hardwarevereisten: Als je met Windows 11 wilt werken, heb je een nieuwer model pc nodig. De hardware moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:
  • CPU met dual-core model, minimaal 1 gigahertz
  • 4 gigabyte RAM
  • 64 gigabyte beschikbare (SSD) opslagruimte
  • DirectX 12 ondersteunende grafische kaart
  • WDDM 2.0 stuurprogramma
  • UEFI-modus voor opstarten
  • Monitor met HD-ready 720p resolutie
  • TPM-2 chip (Trusted Platform Module)
  • alleen de nieuwste processors als opdrachtontvangers
  • Online account: Wie Windows 11 op zijn pc wil installeren, moet eerst een online gebruikersaccount aanmaken.

Tip: In de eerste tests is het tot nu toe via een truc met bepaalde trefwoorden mogelijk om het systeem zonder online account te gebruiken. Om in te loggen voer je woorden in als „spammer“, „scammer“, „billgates“ of „elonmusk“. Wanneer om een wachtwoord wordt gevraagd, kan alles worden ingevoerd. Er verschijnt een probleemmelding dat er te vaak een onjuist wachtwoord is ingevoerd. Vervolgens verschijnt er een invoerveld voor de accountnaam van een lokaal account waarmee toegang kan worden verkregen tot het bestaande account.

  • Linten: De opvallend brede bedieningselementen zijn verdwenen uit het bestandsbeheer in Windows 11.
  • Gegevensback-up: Hier is niet veel veranderd. De imager uit Windows 7 is nog steeds ingebouwd voor het maken van back-ups van het besturingssysteem. In het verleden – vooral onder Windows 10 – leidde de back-up vaak tot problemen.
  • Animaties: Sommigen vinden het geweldig – anderen ergeren zich aan menu’s die geanimeerd openen met speciale effecten. De mogelijkheid om ze afzonderlijk te activeren of deactiveren lijkt niet te zijn voorzien.
  • Dubbele programma’s: Met Windows 11 kun je twee vooraf geïnstalleerde apps tegelijk gebruiken om te luisteren: „Groove Music“ en Windows Media Player (WMP) 12. Beide programma’s leveren ongeveer dezelfde functies, maar nemen onnodig veel geheugen in beslag.
  • DVD afspelen: sinds Windows 8 is de MPEG-2 codec verdwenen – en deze is nog steeds niet terug in Windows 11. Jammer, want hiermee kun je geen dvd’s afspelen.
  • Opstartgeluid: OK, hierboven werd de startmelodie nog als een pluspunt beschouwd. Tegelijkertijd kan het geluid echter na een tijdje op je zenuwen gaan werken. Het goede is echter dat het kan worden uitgeschakeld in de systeembesturing met het zoekwoord „geluid“ en de opdracht „Systeemgeluiden wijzigen“.
  • Explorer: Zoals hierboven beschreven, is Internet Explorer nog steeds aanwezig in het systeem. Als je het echter wilt gebruiken, wordt Edge automatisch geopend. Het probleem: als de Microsoft-browser beschadigd is, kan Explorer niet als alternatief worden geopend.
  • Bureaubladachtergronden: Liefhebbers van achtergronden als bureaubladachtergrond waren onder Windows 7 nog blij met de mogelijkheid om het motief cyclisch te veranderen. Windows 11 biedt deze optie nauwelijks meer. Net als bij Windows 10 zijn er slechts 6 wisselcycli mogelijk.

Headerafbeelding: © Rawf8, stock.adobe.com