Startmenu Windows 10: Hoe activeer je het ook in Windows 11?

In plaats van Windows 10X als opvolger van het populaire Windows 10 Pro komt Microsoft met iets compleet nieuws: Windows 11 met nieuwe functies en vooral een compleet vernieuwd design. Maar juist dat stuit bij sommige gebruikers al op weinig bijval. Wie gewend is aan het Windows 10 startmenu zal de overstap naar de Windows 10 opvolger moeilijk vinden. Maar met een paar trucjes kun je gewoon werken met de Windows 11 bètaversie.

Dit is anders dan Windows 10 Pro

Al eind juni 2021 konden gebruikers de test builds van Windows 11 downloaden via het Windows Insider Programma (de definitieve versie is naar verwachting eind 2021 beschikbaar). En iedereen die Windows 11 Beta heeft uitgeprobeerd, zal zich snel realiseren dat menig element is overgenomen van Windows 10X. Vooral opvallend is de start van het Besturingssysteem. In tegenstelling tot het startmenu van Windows 10 zweeft het in de 11-versie iets boven de taakbalk en kan het ook in het midden van het bureaublad worden geplaatst. De live tiles, die tot enige ergernis hadden geleid, zijn verdwenen. In plaats daarvan vind je nu de vastgemaakte programma’s in het bovenste gedeelte van het scherm en de meest recent gebruikte daar net onder. De bedieningselementen zijn daar ook geplaatst – en alles heeft elegante afgeronde hoeken. Microsoft heeft de lichte en donkere modi behouden in de nieuwste versie, maar zonder het opvallende Windows-logo. Een andere vernieuwing is eigenlijk een oude hoed – maar wel een populaire! Want met Windows 11 keren de widgets terug. De kleine stukjes informatie met het laatste nieuws, het weerbericht of de aandelenkoersen kennen gebruikers nog van Windows Vista. Tip: Computers met de huidige Windows 10-versie kunnen gratis worden bijgewerkt naar Windows 11. Voorwaarde hiervoor is wel dat de hardware geschikt is.

Vereisten:

  • Dual-core CPU (1GHz) met 64-bits ondersteuning
  • 4 GByte RAM
  • 64 GByte geheugen
  • UEFI-firmware
  • Beveiligd opstarten met TPM 2.0
  • DirectX 12-compatibele grafische kaart
  • Beeldscherm met minimaal 720p resolutie

Als je liever terugkeert naar het Windows 10 startmenu: zo doe je dat

Microsoft toont duidelijk begrip voor de gewoontes van zijn trouwe fans. Daarom bevat Windows 11 een optie waarmee gebruikers in een handomdraai kunnen terugkeren naar hun geliefde Windows 10 startmenu. De programmeurs hebben deze optie echter een beetje verstopt. Maar zoeken moet leuk zijn, zoals ze zeggen.

Dit zijn de stappen om terug te keren naar het Windows 10 Startmenu:

  1. Klik eerst met de rechtermuisknop op een lege plek op de Taakbalk op de taakbalk.
  2. Dan "Taakbalkinstellingen activeren.
  3. Indien niet automatisch ingesteld, nu in de linkerbalk "Personalisatie in de linkerbalk.
  4. Nu in het venster "Taakbalkgedrag of "Taakbalkgedragingen".
  5. Selecteer het woord "links " met de functie " Taakbalk uitlijnen". Hierdoor worden de startknop, het uitklapbare startmenu en andere pictogrammen weer op de gebruikelijke plaats gezet.

Wie ze mooi vindt, kan de tegels ook terugbrengen

Windows 10 Pro heeft bij sommige gebruikers voor enorm veel ongenoegen gezorgd. De reden voor de woede waren de tegels die de apps in het Windows 10 Startmenu herbergden. Sommigen vonden dit echter eleganter en overzichtelijker dan het oude ontwerp. Windows 11 doet het zonder de „tegels“. Maar wie ervan houdt, kan het ontwerp met een paar stappen en een paar klikken ook activeren:

  • Open de register-editor met de zoekterm "regedit".
  • Voer nu de opdracht "ComputerHKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced" in de navigatiebalk in.
  • Selecteer nu "Geavanceerd" in de zijbalk met een rechtermuisklik.
  • Er verschijnt een contextmenu waarin "Nieuw - DWORD-waarde (32-bits)" is geselecteerd.
  • Deze nieuwe DWORD-waarde krijgt de naam "Start_ShowClassicMode".
  • Dubbelklik om deze nieuwe waarde te openen, voer nu een 1 in onder het wachtwoord "Value" en sla op met "OK".
  • Om terug te keren naar het tegel-startmenu hoef je nu alleen de computer opnieuw op te starten.

Kopafbeelding: © monticellllo, stock.adobe.com