Bewerk formules in Excel - eenvoudig en zonder muis

Microsoft Excel 2010 is niet voor niets een van de meest gebruikte tools in Microsoft Office 365. Het spreadsheetprogramma maakt het mogelijk om in Excel formules samen te stellen, gegevens te openen en weer te geven, vooraf gedefinieerde aaneenschakelingen te definiëren, totalen te berekenen en statistische waarden te bepalen – gewoon door getallen in te voeren! Onze Excel tips en trucs laten zien hoe dit allemaal super eenvoudig werkt.

Eerst formules maken

Om formules in Excel te maken die berekeningen moeten uitvoeren, zijn slechts een paar klikken nodig:

  • Voer eerst het gelijkteken (=) in op de invoerregel.
  • Voer nu de combinatie van rij en kolom in van de cellen waarvan de waarden moeten worden berekend (bijvoorbeeld A2-C8).
  • Als alternatief kunnen de afzonderlijke cellen ook worden aangeklikt.
  • De dubbele punt (:) beschrijft nu het celbereik, terwijl de puntkomma (;) opdrachten scheidt.
  • Door op het formulesymbool (fx) te klikken, wordt een functiemenu voor selectie geopend.

Excel tips en Excel trucs voor het uitvoeren van rekenkundige bewerkingen:

  • Microsoft Excel 2010 geeft de rekenkundige basisbewerkingen weer met de gebruikelijke tekens +, -, *, /.
  • De volgorde van de bewerkingen wordt automatisch gevolgd door Microsoft Excel 2010, bijvoorbeeld de regel punt-voor-streep.
  • Voor een andere volgorde plaats je gewoon een rond haakje (()).
  • Machten kunnen worden weergegeven met het teken circumflex (^)
  • Met het woord „WURZEL()“ kan de vierkantswortel worden berekend.
  • Als het woord „SUM()“ wordt ingevoerd, worden de getallen in de gemarkeerde cellen bij elkaar opgeteld of van elkaar afgetrokken.

Opmaak en formules automatisch kopiëren in Excel

Een Excel-formule kopiëren of automatisch overnemen zonder de muis te gebruiken is ook heel eenvoudig. Dit is bijvoorbeeld nodig als er nieuwe gegevens onder een bestaande lijst moeten worden ingevoerd. Er moeten echter wel formaten en formules bestaan in ten minste drie lijstregels vóór de nieuwe regel, zodat het programma de Excel-formule kan kopiëren. Dan komen de nieuwe gegevens in eerste instantie overeen met de gekopieerde gegevens erboven; formules die in elke regel worden herhaald, worden automatisch gedupliceerd. Formules kopiëren in Excel: Roep in het menu „Extra“ van Microsoft Excel 2010 eerst „Opties“ op. Er verschijnt een dialoogvenster waarin het vak „Lijstindeling en formules uitbreiden“ is geactiveerd onder „Opties – Bewerken“. Nu wordt alle opmaak automatisch toegepast. Als je dit niet wilt, moet je „Lijstopmaak en formules uitbreiden“ deactiveren.

Formules verplaatsen: Het is niet alleen mogelijk om formules in Excel te kopiëren, maar ook om ze te verplaatsen naar een andere plaats in het document. De referenties van de cel in de formule worden niet aangepast. Als u bijvoorbeeld de formule van de cellen A2-C8 naar D2-F8 verplaatst, verwijst de formule nog steeds naar de oorspronkelijke cellen. In de praktijk is dit handig als bijvoorbeeld alleen de resultaatcel op een andere positie moet worden geplaatst, maar de verwijzingen in de formules niet moeten worden gewijzigd.

  • Om dit te doen, voert u eerst de bijbehorende formule in en bevestigt u met „Enter“.
  • Selecteer nu de cel en kies de toetsencombinatie „Ctrl + X“.
  • Selecteer vervolgens de cel waarin de formule moet worden ingevoegd.
  • De toetsencombinatie „Ctrl + V“ creëert nu de formule in het nieuwe veld.

Tip: Als de cursor op het groene kader van een cel wordt geklikt, verschijnt er een handje. Hiermee kan de cel nu naar elke gewenste positie worden gesleept.

Formules bewerken in Excel zonder de muis

In principe kan de F2-toets worden gebruikt om de inhoud van cellen in de bewerkingsmodus te bewerken. Wanneer deze toets wordt ingedrukt, verplaatsen de pijltjestoetsen op het toetsenbord de inhoud van de cel of formule in de gewenste richting. Daarnaast markeert Excel de cellen die worden aangesproken in een formule door ze in kleur te markeren. De verwijzingen binnen een formule worden ook gemarkeerd, zodat fouten snel en in één oogopslag kunnen worden gevonden. Tip: De volgende Excel-truc helpt zodat je niet telkens met F2 in een cel hoeft te springen om de inhoud van de formule te controleren: Selecteer onder „Formules“ de subfunctie „Formules weergeven“. Hierdoor verschijnen de afzonderlijke formules zelf in de cellen in plaats van de resultaten. Met de pijltjestoetsen kun je nu gemakkelijk heen en weer springen tussen de cellen. De Esc-toets zorgt ervoor dat de bewerkingsmodus weer wordt verlaten.

Kopafbeelding: © Araki Illustrations, stock.adobe.com