Windows Server installeren - snel en eenvoudig!

Windows Server installeren – de voorbereiding

Voordat je de Windows Server kunt installeren, moet je ervoor zorgen dat aan de belangrijkste systeemvereisten is voldaan. Daarnaast moeten de apparaatstuurprogramma’s worden bijgewerkt, zodat de installatie van bijvoorbeeld Windows Server 2022 zonder complicaties verloopt. Deze twee stappen dienen als voorbereiding op de installatie van de Windows Server en moeten worden gevolgd, ongeacht de respectievelijke Windows Server-versies.

Systeemvereisten

De systeemvereisten voor de nieuwe Windows Server zijn voornamelijk gericht op de hardwarecomponenten. Ze omvatten de volgende punten:

  • 64-bits processor met 1,4 GHz.
  • Compatibel met x64 instructieset.
  • respectievelijk 512 MB of 2 GB als de installatieoptie „desktopweergave“ wordt geselecteerd.
  • ECC (Error Correcting Code) type of gelijkwaardig voor fysieke host provisioning.
  • Ondersteuning voor NX en DEP.
  • CMPXCHG16b, LAHF/SAHF en PrefetchW ondersteund.
  • Ondersteuning voor Second Level Address Translation (EPT of NPT).

Belangrijk: Ongeacht de systeemvereisten moeten de benodigde Windows Server CAL’s beschikbaar zijn. Alleen dan kan de nieuwe versie van Win Server naar wens worden gebruikt.

Apparaatstuurprogramma’s bijwerken

Als aan alle systeemvereisten is voldaan, is het zinvol om de apparaatstuurprogramma’s bij te werken. Door de nieuwste stuurprogramma’s te installeren, kunt u ervoor zorgen dat ze goed werken met de huidige server.

Windows Server – Installatie en configuratie

De installatie van de nieuwe Windows Server werkt op de bekende manier: Het wordt geleverd met de Windows Installer en kan vervolgens op twee manieren worden geïnstalleerd. Degenen die bekend zijn met de opdrachtregel kunnen deze gebruiken voor de installatie, anders is er een GUI beschikbaar. Na een succesvolle installatie bevindt de gebruiker zich op het bureaublad, waar de Microsoft Edge-browser direct is geïntegreerd. De gewenste configuraties kunnen worden gemaakt via de Server Manager, waarbij de ontwikkelaars de interface nauwelijks hebben veranderd. Het Windows Admin Center daarentegen is vernieuwd en ziet er moderner en aantrekkelijker uit. Al met al werken zowel de installatie als de configuratie zoals in voorgaande jaren. Dit betekent dat het voor de meeste beheerders eenvoudig te gebruiken blijft.

Meer beveiliging met Windows Server 2022

Hoewel er enkele functionele vernieuwingen zijn in de nieuwe Windows Server-versie – ligt de nadruk op het aanzienlijk verhoogde beveiligingsniveau.

  • De meerlaagse Secured Core-beveiligingsfuncties bieden een betere bescherming tegen moderne cyberaanvalbedreigingen. Deze functionaliteiten strekken zich uit over het besturingssysteem, de firmware en de hardware: een pluspunt dat zich snel laat voelen in het bedrijf.
  • Preventieve verdedigingsmechanismen helpen bedrijven hun gevoelige informatie te beschermen. Daarbij detecteren ze geavanceerde malware in een vroeg stadium en weren deze af, die anders het systeem zou kunnen manipuleren.
  • Advanced Threat Protection helpt bij het detecteren en stoppen van datalekken, netwerkaanvallen en zero-day kwetsbaarheden.
  • Windows Defender Exploit Guard voorkomt inbraakpogingen die gericht zijn op de host.
  • Beveiliging op basis van virtualisatie voorkomt dat aanvallers malware kunnen introduceren als ze misbruik willen maken van een kwetsbaarheid in het besturingssysteem.
  • End-to-end-encryptie zorgt ervoor dat gegevens veilig zijn op niet-vertrouwde netwerken

Wat te doen na de installatie van Windows Server

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe server goed functioneert, moeten de belangrijkste punten na de installatie in acht worden genomen. Dit omvat bijvoorbeeld het installeren van de nieuwste updates die worden geleverd door de updateserver van Microsoft. Ook moet het groepsbeleid worden ingesteld en de reeks functies naar wens worden aangepast. Daarnaast zijn de volgende stappen belangrijk.

  1. Werklastsjablonen laden en optimaliseren: Wie besluit om sjablonen te gebruiken, moet ze achteraf optimaliseren. Aangezien ze ontworpen zijn voor gebruik in een grote verscheidenheid aan bedrijven, zullen ze zeker verschillen van de werkelijke vereisten van het bedrijf.
  2. Stel de instellingen voor virtualisatie in de BIOS in: Deze instellingen moeten altijd apart worden gecontroleerd. Vooral als de server Hyper-V gaat draaien, moeten de belangrijkste aanpassingen worden gedaan.
  3. Stuurprogramma’s bijwerken: Mogelijk moeten ontbrekende stuurprogramma’s voor verschillende apparaten worden geïnstalleerd. Aan de andere kant moeten drivers die niet up-to-date zijn worden bijgewerkt om optimaal te werken met de huidige server.
  4. Firmware bijwerken: Naast de stuurprogramma’s moet ook de firmwareversie worden bijgewerkt.
  5. Productcode en activering controleren: De productsleutel wordt niet altijd automatisch geactiveerd tijdens de installatie. Daarom is het belangrijk om te controleren of de activering is gelukt. Als dit niet het geval is, moet de sleutel opnieuw worden opgeslagen om alle functies te kunnen gebruiken.

Kopafbeelding: © rvlsoft, stock.adobe.com