PowerPoint ontwerp voor een perfecte presentatie

Voor een goede en indrukwekkende presentatie op de universiteit, tijdens een vergadering op kantoor of tijdens een productpresentatie Microsoft PowerPoint de belangrijkste tool. In samenwerking met Microsoft Word in het complete pakket Microsoft Office 365 is het presentatieprogramma geweldig! We leggen uit hoe je eenvoudig een PowerPoint-sjabloon maakt, hoe je de PowerPoint-ontwerpsjablonen gebruikt en hoe je je eigen PowerPoint-ontwerpideeën realiseert.

PowerPoint-sjabloon maken

Als je eenmaal vertrouwd bent met Microsoft PowerPoint 2020 van Microsoft Office 365, kun je eenvoudig je eigen PowerPoint-sjabloon maken. Hiervoor kun je een van de vele PowerPoint ontwerpsjablonen gebruiken, die je vervolgens naar eigen wens kunt aanpassen. Of je kunt beginnen met een „blanco vel papier“. Eerst moet je echter beslissen of de presentatie staand of liggend moet worden weergegeven. Openhiervoor een lege presentatie in het juiste formaatonder „Bestand“ en vervolgens onder „Nieuw“. Ga vervolgens naar het tabblad „Beeld“. Klik ophet pictogram „Slide master in de groep „Master views op de snelstartbalk . Hierdoor wordt automatisch een basisdia gemaakt met de bijbehorende instellingen. Een overzicht van alle diatypes vind je aan de linkerkant van het scherm in de presentatiesjabloon. Als je daar selecteert, bijvoorbeeld in Microsoft Office 365 op Windows 11 een van de ontwerpsjablonen voor PowerPoint selecteert, kun je deze op elk moment aanpassen aan je eigen wensen en ideeën. Voor een beter overzicht kunnen ontwerpsjablonen die niet nodig zijn eenvoudig worden verwijderd met de rechtermuisknop. Geschikte hulpmiddelen voor het maken van een PowerPoint-sjabloon zijn te vinden op het tabblad bovenaan het scherm. Als je de snelstartbalk hebt geselecteerd, kun je direct geschikte elementen, speciale effecten en animaties selecteren.

PowerPoint ontwerpsjablonen

Vooral als je begint met het maken van PowerPoint ontwerpsjablonen, kan het handig zijn om te werken met de standaard PowerPoint ontwerpideeën in Microsoft PowerPoint 2020. Deze kunnen op elk moment worden gewijzigd. En dat is maar goed ook, want vooral de achtergrond past vaak niet bij je eigen wensen of huisstijl. Om de achtergrond te wijzigen (net als alle andere elementen in het PowerPont-ontwerp), open je eerst het tabblad „Slide master“ in de diamasterweergave. De subgroepen „Achtergrond“ en „Ontwerp bewerken“ bevatten talrijke hulpmiddelen om alle elementen in het PowerPoint-ontwerp aan te passen. Vanaf dit punt in het bewerkingsproces kunnen kant-en-klare PowerPoint-ontwerpen, effecten, lettertypes, kleurenpaletten enz. worden geïntegreerd. Met een beetje oefening kunt u talrijke PowerPoint ontwerpsjablonen combineren en opnieuw vormgeven, maar ook uw eigen effectieve PowerPoint ontwerpideeën realiseren.

Speciale effecten voor je eigen PowerPoint ontwerpideeën

In principe geldt het motto „minder is meer“ voor een presentatie met PowerPoint-ontwerp. Je moet daarom niet te veel kleuren en effecten gebruiken, zodat het publiek niet in de war raakt en wordt afgeleid. Sommige speciale effecten kunnen echter de aandacht trekken en de presentatie met Windows 11 en Microsoft PowerPoint 2020 veel interessanter maken. Voorbeelden van invoereffecten die actief worden wanneer de dia wordt geopend:

  • Verschijnen: Na enkele seconden of na een toetsklik verschijnen objecten zoals afbeeldingen of tekstblokken.
  • Invliegen: Objecten vliegen, steeds groter, vanuit een vooraf bepaalde richting naar een specifieke plaats op de dia.
  • Splitsen: Hier verschijnen eerst twee helften van een element aan de linker- en rechterkant van de dia, die vervolgens worden samengevoegd op een vooraf gedefinieerde positie om een geheel te vormen.
  • Wiel: Vanuit een centraal punt wordt een afbeelding, letterblok of symbool zichtbaar nadat het eerst in een langzamer tempo om zijn eigen as is gedraaid.
  • Zoomen: Bij dit effect wordt vanuit een klein punt langzaam ingezoomd op een element.
  • Springen: Geselecteerde elementen en/of objecten springen vanuit de linkerbovenhoek van de dia in de weergave.

Deze en nog meer speciale effecten dienen ook als uitvoereffecten. Dit betekent dat de objecten of elementen die op deze manier worden geanimeerd van het scherm of de dia kunnen verdwijnen, net zoals ze zijn verschenen.

Kopafbeelding: © monticellllo, stock.adobe.com