PowerPoint - Fade in afbeeldingen achter elkaar

Een PowerPoint presentatie maken is één ding. Het is iets anders om deze presentatie ook gevarieerd te maken. In deze tutorial leggen we uit hoe je effecten kunt toevoegen en PowerPoint-afbeeldingen achter elkaar kunt laten overvloeien bij het maken van een PowerPoint-presentatie.

Wat je PC moet hebben voor PowerPoint 2021

Oude computers zijn niet meer geschikt voor de nieuwe versie van PowerPoint. In elk geval is Windows 11 het beste besturingssysteem. De zeer complexe tool PowerPoint 2021 kan optimaal worden gebruikt met onder andere Windows 11 Home en Windows 11 Pro of Windows 11 Pro N. De software waarmee je gemakkelijk een PowerPoint-presentatie kunt maken, is natuurlijk Microsoft Office 2021 Standard. Microsoft Office 365 Home en Microsoft 365 Family draaien ook uitstekend op de Microsoft besturingssystemen Windows 11 Education en Windows 11 Enterprise. In de professionele of semi-professionele sector hebben Microsoft Office 2021 Home en Business en de kantoorsoftware Microsoft 365 Business Premium hun waarde bewezen. Het complete pakket Windows 11 Pro for Workstation is hier de beste keuze.

Effecten toevoegen aan afbeeldingen in PowerPoint

Als je afbeeldingen achter elkaar wilt laten vervagen op een van de Windows 11-systemen, bijvoorbeeld met Microsoft Office 2021 Standard of Microsoft 365 Family PowerPoint, moet je er eerst effecten op toepassen. Klik hiervoor eerst op de afbeelding op de dia die als eerste in de presentatie moet verschijnen. Navigeer nu naar het tabblad „Animaties“ en selecteer het effect dat het beste past in de groep „Animatie“.

4 basistypes van mogelijke animaties

De talrijke animatie-effecten die PowerPoint bijvoorbeeld aanbiedt onder Windows 11 Home, Windows 11 Pro of Windows 11 Pro N onder Windows 11 Education, Windows 11, Enterprise of Windows 11 Pro for Workstation, kunnen worden onderverdeeld in vier basistypes:

  1. Entree: Bepaalt hoe de afbeelding in de presentatiedia verschijnt.
  2. Focus: Met een muisklik kunnen objecten met de cursor worden gedraaid.
  3. Exit: Bepaalt het effect waarmee de afbeelding de dia verlaat.
  4. Bewegingspaden: Dit zorgt ervoor dat de geanimeerde objecten over de dia „glijden“ op een vooraf gedefinieerd pad.

PowerPoint-afbeeldingen gemakkelijk één voor één vervagen

Nadat elke afbeelding is voorzien van effecten, moeten ze nu ook in een bepaalde volgorde worden ingefade. Hiervoor moet het startgedrag van elke animatie en de duur ervan worden gedefinieerd. Ga als volgt te werk om PowerPoint in staat te stellen afbeeldingen één voor één in te laten faden:

  • Duur: Klik op de geanimeerde afbeelding en voer het aantal seconden in dat de afbeelding moet worden weergegeven in het veld „Duur“ in de groep „Weergaveduur“.
  • Vertraging: hier kunt u de animatie van afzonderlijke afbeeldingen na de eigenlijke start vertragen. Ook hier moet de duur van de vertraging in seconden worden ingevoerd.
  • Start: Het tijdstip waarop een geanimeerde afbeelding moet verschijnen, kan via verschillende opties worden geselecteerd:
  • „Start bij klik“ start de animatie met een muisklik.
  • „Met vorige“ zorgt ervoor dat de animatie op hetzelfde moment start als de vorige animatie in de reeks. Let op: Met deze instelling zijn meerdere animaties tegelijk zichtbaar!
  • „Na vorige“ laat de PowerPoint-afbeeldingen na elkaar invagen, maar onmiddellijk na het vorige effect
  • met „Voorbeeld“ op het tabblad „Animaties“ kun je de animaties in hun volgorde testen.

Tips voor het organiseren van de effecten

Met alle mogelijkheden die PowerPoint 2021 biedt, is het mogelijk om alles uit het oog te verliezen, afhankelijk van het aantal effecten en animaties. Om dit te voorkomen, kunnen alle effecten heel eenvoudig worden georganiseerd. Als je eerst klikt op de optie „Geavanceerde animatie“ in het tabblad „Animaties“ en vervolgens op „Animatiegebied“, verschijnt het volledige animatiegebied. Hier worden alle geselecteerde animaties van de dia in volgorde weergegeven. Nu kun je gemakkelijk instellingen wijzigen, zoals de duur of de start van het effect. Met de rechtermuisknop krijg je toegang tot een contextmenu met nog veel meer opties. Overigens kun je de volgorde waarin de animaties moeten plaatsvinden heel eenvoudig wijzigen door te slepen.

Kopafbeelding: ©Gorodenkoff, stock.adobe.com