Markeer nauwkeurig tekst in Word - zo doe je dat!

Iedereen die thuis Windows 11 Home of op het werk Windows 11 Enterprise gebruikt en met Microsoft Word 2021 of Microsoft 365 werkt, zal deze functie van tijd tot tijd willen en moeten gebruiken: Het markeren van tekstpassages in Word. Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn, maar het leidt vaak tot problemen, vooral bij langere teksten – als je onze trucjes niet kent, die we hier uitleggen.

Redenen waarom je tekstpassages moet markeren in Word

Soms moet je een woord, een zin of een enkele alinea markeren in een Microsoft Word tekstdocument, soms zelfs hele passages, die zich vaak over meerdere pagina’s kunnen uitstrekken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je een alinea in de tekst wilt kopiëren of helemaal wilt verwijderen. Zelfs als je bepaalde passages in het document in een ander lettertype of een andere kleur wilt weergeven, of als je een zin vet of cursief wilt maken, moet je de overeenkomstige plaats in Microsoft Word markeren. Als je een tekst wilt opmaken, is het soms nodig om bepaalde passages in kleur te onderstrepen, inspringingen in te stellen of tekstkarakters of opsommingstekens toe te voegen aan afzonderlijke alinea’s. Voor dit alles moet het gewenste gedeelte van de tekst worden gemarkeerd in Microsoft Word. Voor dit alles moet het gewenste deel van de tekst worden gemarkeerd in Word.

Gebieden markeren in Word – deze methoden zijn beschikbaar

Er zijn verschillende manieren om een tekst op te maken of te markeren in Microsoft Word, die we hier in meer detail willen bekijken.

  • Markeer tekstpassages in Word met de linkermuisknop: Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte methode door veel gebruikers. Plaats de cursor aan het begin van de passage die u wilt markeren en sleep vervolgens, terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt, de cursor naar de plek waar u de markering wilt laten eindigen.
  • Dubbelklikken en driedubbelklikken: Als je twee keer snel met de muis op een woord klikt, wordt het automatisch gemarkeerd. Een snelle drievoudige klik markeert de aangeklikte alinea.
  • Toetscombinatie „Ctrl+A“: Als je jezelf de moeite van het gebruik van de muis wilt besparen, selecteer je gewoon deze toetsencombinatie om de hele tekst in Word te markeren.
  • Gebruik toetscombinaties om afzonderlijke letters te markeren: Als je alleen afzonderlijke letters of tekens wilt markeren, kun je deze toetscombinaties gebruiken door de „Shift“-toets ingedrukt te houden:
    • Pijl naar rechts markeert het volgende teken
    • Pijl naar links markeert het vorige teken
    • Pijl omhoog markeert de regel erboven
    • Pijl omlaag markeert de regel eronder
    • Gebruik de toetscombinatie om hele tekstgedeelten te markeren: Iets meer dan enkele tekens markeert de toetscombinatie „Shift+Ctrl“ samen met:
    • Pijl naar rechts markeert het volgende woord of het huidige woord vanaf de cursorpositie tot het einde
    • Pijl naar links markeert het vorige woord of het huidige woord vanaf de cursorpositie tot het begin
    • Pijl omhoog zet een tekstmarkering aan het begin van de alinea
    • Pijl omlaag markeert de huidige alinea tot het einde
    • Markeren met de F8-toets: Als je in Microsoft Word afzonderlijke tekstgedeelten uit een alinea wilt markeren – of dat nu in de volledige versie 2016 Multilanguage of de volledige versie 2019 Multilanguage is – kan het snel misgaan als je de cursor precies op de juiste plaats zet. Als je hem echter plaatst op de tekstpositie van waaruit je wilt markeren en vervolgens op de F8-toets drukt, wordt het echt handig. Dan hoef je de cursor alleen maar te verplaatsen naar de plek waar je wilt dat de selectie eindigt – en precies dit tussenliggende gedeelte wordt geselecteerd. Als je misschien niet de exacte plek hebt geraakt met de cursor, is dat ook geen probleem. Het eindpunt kan op elk moment op een andere positie worden geplaatst met de F8-methode.
  • Als de F8-toets twee keer achter elkaar wordt ingedrukt terwijl de cursor stilstaat, wordt het woord waarop de cursor op dat moment rust gemarkeerd – vergelijkbaar met een dubbele muisklik. Als de toets drie keer wordt ingedrukt, wordt de huidige alinea gemarkeerd en als de „magische toets“ vijf keer wordt ingedrukt, wordt de hele tekst in het Microsoft Word-document van Microsoft Office 2021 of Microsoft 365 gemarkeerd.

Als je de toets één of twee keer te vaak indrukt, kun je terugkeren naar de vorige selectie met de combinatie „Shift+F8“. De Esc-toets beëindigt de markeermodus.

Kopafbeelding: ©lassedesignen, stock.adobe.com