PowerPoint-afbeelding bijsnijden - snel en eenvoudig uitgelegd

Iedereen die werkt met Microsoft Office 2021 Standard of Microsoft Office 365 Home onder bijvoorbeeld een van de Windows 11 besturingssystemen, gebruikt vroeg of laat ook het presentatieprogramma PowerPoint. Er zijn een paar trucjes en draaiingen die het werken ermee veel gemakkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig een PowerPoint-afbeelding bijsnijden om bepaalde delen van de PowerPoint-afbeelding te markeren. Onze instructies laten zien hoe dit werkt.

Waarom moet je een PowerPoint-afbeelding bijsnijden?

Dat hoeft niet, maar het kan wel! En dat is precies het grote voordeel dat Microsoft Office 2021 Home and Business, Microsoft 365 Business Premium en Microsoft 365 Family bieden. Want zowel in de zakelijke als in de privésfeer is het meestal zo dat je niet per se alles wilt of hoeft te zien op een afbeelding die je wilt presenteren. Of het is belangrijk om de aandacht te vestigen op slechts één deel van de afbeelding. De mogelijkheid om delen van afbeeldingen te markeren en afbeeldingen bij te snijden met bijvoorbeeld PowerPoint 2021 is daarom ideaal. Een presentatie met afbeeldingen leeft immers door aansprekende motieven, indrukwekkende beelddetails en verrassende vormen. Dit onderstreept de boodschap van een tekst en wekt de nieuwsgierigheid van de kijker. Als je een digitale foto kunt bijsnijden en markeren als een PowerPoint-afbeeldingsonderdeel, kun je je presentatie op een pc met besturingssysteem Windows 11 Pro of Windows 11 Pro N enorm verbeteren.

Afbeeldingen bijsnijden – zo werkt het

Je hebt geen speciaal programma nodig om een PowerPoint-afbeelding bij te snijden. Met het hulpprogramma onder Windows 11 Education of Windows 11 Enterprise zelf kun je een foto gemakkelijk bijsnijden in slechts een paar stappen:

  • Onder tabblad„Invoegen→ Afbeeldingen“ voeg je eerst het motief in op de juiste plaats op de dia.
  • Laat de foto geactiveerd en ga vervolgens naar het tabblad Afbeeldingsgereedschappen“
  • Klik nu op „Bijsnijden“ in de groep „Grootte
  • Nu kan de foto worden bijgesneden – in een specifieke vorm of volgens een gewenste beeldverhouding.
  • Het gemarkeerde gedeelte in de foto kan nu worden vergroot, verkleind of verplaatst naar de gewenste grootte met behulp van de bijsnijtekens.
  • Als alles naar wens is, hoef je alleen maar naast de vorm te klikken zodat PowerPoint de wijzigingen opslaat.

Het hele proces kan ongedaan worden gemaakt met de tab Afbeeldingsindeling → Afbeelding resetten Afbeelding en grootte resetten.

Meer dan één PowerPoint-afbeelding tegelijk uitsnijden

Soms is het praktisch om niet slechts één, maar meerdere afbeeldingen tegelijk te kunnen bijsnijden met PowerPoint onder bijvoorbeeld Windows 11 Pro for Workstation. Bijvoorbeeld wanneer twee afbeeldingen naast elkaar op de dia staan maar te groot of te klein zijn. Houd dan gewoon de CTRL-toets ingedrukt en sleep de bijsnijdmarkering naar binnen of naar buiten. Als je alle vier de zijden van de PowerPoint-afbeeldingen wilt bijsnijden, houd je opnieuw de CTRL-toets ingedrukt en sleep je een van de bijsnijdmarkeringen in een hoek.

De speciale vorm creëert sfeer

Als afbeeldingen altijd in een rechthoekige of vierkante vorm worden weergegeven, kunnen ze een beetje saai worden. Je kunt echter een speciale sfeer creëren als je PowerPoint-afbeeldingen niet alleen bijsnijdt, maar ze ook een ongebruikelijke presentatievorm geeft.

  • Om dit te doen, selecteer je een afbeelding en klik je op de bovenste helft van de knop „Bijsnijden“ in het tabblad Afbeeldingsformaat
  • Selecteer „Bijsnijden naarvorm
  • Selecteer de juiste vorm zoals een ellips, een cirkel, een zeshoek of iets dergelijks. De foto verschijnt nu automatisch met de omtrek van de geselecteerde vorm.
  • Klik vervolgens op de bovenste helft van de knop „Bijsnijden“ om de bijsnijdmarkeringen te laten verschijnen.
  • Pas nu de grootte en verhouding van de vorm aan.
  • Binnen de vorm kan de afbeelding worden verplaatst om de juiste uitsnede te vinden.
  • Een muisklik buiten de markeringen slaat de afbeelding op in de gekozen vorm.
  • Het resultaat kan ongedaan worden gemaakt met het toetsenbordcommando „Ctrl + Z“.

Kopfoto: ©vladim_ka, stock.adobe.com