Vormen tekenen in OneNote - snel en eenvoudig uitgelegd

Hoe teken je vormen? OneNote, bijvoorbeeld in Microsoft Office 2021 Standard op Windows 11, wordt beschouwd als een van de beste hulpmiddelen als het gaat om het maken van snelle notities, verslagen of schetsen. Voor een betere illustratie en overzicht kan bijvoorbeeld een cirkel of een driehoek op verschillende manieren worden getekend – met de Surface Pen of uit de vrije hand in OneNote. We laten hier zien hoe dit werkt in het Microsoft 365 Family-programma, bijvoorbeeld in het Windows 11 Home-besturingssysteem.

Eenvoudig vormen tekenen met het grafische tablet

Met een speciaal grafisch tablet of een tablet-pc met het Windows 11 Pro of Windows 11 Pro N besturingssysteem, waarop bijvoorbeeld Microsoft Office 365 Home is geïnstalleerd, kun je in OneNote uit de vrije hand tekenen wat in je opkomt. Teken gewoon een rechthoek, cirkel of driehoek met de Surface Pen naast, onder of in het midden van de notities. Handgeschreven notities, stokfiguren of iets anders dat je leuk vindt kun je ook op het scherm tekenen, net als op normaal papier.

Een rechthoek tekenen met alleen je vinger? Natuurlijk!

Als je geen speciale tekenpen bij de hand hebt, kun je je vormen en notities ook gewoon „op papier“ zetten met je vinger of de muis.

  • Selecteer hiervoor eerst de optie„Tekenen met muis of vinger“ in het menu„Tekenen“ .
  • In hetzelfde menu kan de dikte van de pen worden geselecteerd.
  • Met de optie „Kleur uit vrije hand“ kun je de kleur van de tekening bepalen.
  • Nu kun je op het aanraakscherm tekenen met je vinger of op een andere pc met de muiscursor.

Als het je niet bevalt, verwijder je het gewoon

Iedereen kan een lijntje missen. Geen probleem in OneNote, fouten of onaantrekkelijke tekeningen kun je eenvoudig wissen:

  • Tik op „Gum“ en kies een van de volgende opties:
  • „Medium gum“ wist handmatig bepaalde delen van de tekening.
  • „Penseelstreekgum“ wist hele tekenbewegingen, d.w.z. delen van de tekening, met één tik.

Vormen netjes tekenen met de standaardinstellingen

Natuurlijk ziet alles wat je met de Surface Pen in OneNote uit de losse hand in vorm brengt er heel wild uit. Vooral als je je notities of afzonderlijke delen aan anderen wilt laten zien, kun je nettere vormen tekenen met de voorinstellingen in het programma onder Windows 11 Education of Windows 11 Enterprise in onder andere Microsoft Office 2021 Home and Business. Hiervoor roep je gewoon de functie „Vormen“ op. Het menu toont dan voorgedefinieerde geometrische figuren. Selecteer gewoon de juiste en plaats deze op de juiste plaats op de pagina in One Note. Klik hiervoor met de cursor op de plek waar je bijvoorbeeld een cirkel of een rechthoek wilt tekenen. Selecteer vervolgens de bijbehorende vorm door de linkermuisknop ingedrukt te houden en deze verschijnt op de eerder geselecteerde plaats. Met de markeringen die rond de vorm verschijnen, kun je nu alles groter of kleiner tekenen. De vormen verplaatsen en natuurlijk verwijderen is ook kinderspel.

Alles in één met „Freehand in Shape

Een van de meest praktische functies van OneNote in Microsoft 365 Business Premium, bijvoorbeeld onder Windows 11 Pro for Workstation, is „Freehand in Shape“. Deze bevindt zich op het tabblad Tekenen. Een klik op de knop schakelt de automatische vormherkenning in.

  • Dus eerst wordt de functie bovenaan het menu ingeschakeld.
  • Teken nu zoals gewoonlijk de gewenste vormen met de Surface Pen.
  • OneNote herkent de vorm vanzelf en zet deze automatisch om met schone, gelijkmatige randen.
  • Aan het einde schakel je gewoon „Uit de vrije hand in vorm“ weer uit in het menu.

Tip: Direct naast de functie „Freehand in shape“ vind je de optie „Freehand in text“. De selectie zet handgeschreven tekstpassages automatisch om in beter leesbare afdrukken.

Kopafbeelding: ©monticellllo, stock.adobe.com