De belastingaangifte komt eraan: De beste belastingsoftware in één oogopslag

De belastingaangifte is niet zomaar een klusje, het is de basis voor terugbetalingen en afschrijvingen. Alleen met een belastingaangifte kunnen de voordelen worden geclaimd die de wetgever voor de belastingbetaler heeft vastgesteld. Er zijn echter vaste deadlines voor de aangifte. De belastingaangifte moet daarom op tijd worden voorbereid. Wachten tot het einde van de periode is riskant, omdat het tijd kan kosten om de vereiste informatie uit te zoeken. Een goede werkbasis is een belastingsoftware die is aangepast aan de individuele belastingbetaler Belastingsoftware.

De juiste belastingsoftware helpt geld te besparen

Een belastingadviseur rekent minstens 200 euro voor zelfs de eenvoudigste belastingaangifte, terwijl de goedkope programma’s om zelf een aangifte op te stellen nauwelijks 10% van dit bedrag kosten. Voor terugkerende en complexere belastingaangiften zijn er programma’s die je op je eigen computer kunt installeren. Als alternatief is er een selectie van online oplossingen die in de browser worden gestart en waarvoor geen installatie nodig is.

Fiscale software vergelijking voor eigen installatie

  • WISO Belastingprogramma 2020 van de firma Buhl Dit programma is ook bekend als Wiso Belasting is beschikbaar voor Windows en MacOS. De functies voor automatische gegevensinvoer behoren tot de meest uitgebreide van vergelijkbare programma's. Dit omvat ook de registratie van gegevens die bij het belastingkantoor zijn gedeponeerd. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite bij het typen, maar elimineert ook een mogelijke bron van fouten. Gegevens kunnen ook rechtstreeks vanaf bankrekeningen in de software worden ingevoerd via de bankieren-app. De bonnenmanager van het programma beheert vervolgens facturen en bonnen. Gegevensinvoer van dergelijke documenten op papier gebeurt via een camera van de computer of het mobiele apparaat. Als informatiebron bevat het programma ook een belastinggids in boekvorm. Het boek wordt aangevuld met online bronnen en video's.
  • SteuerSparErklärung van Wolters Kluwer Deze software is ook beschikbaar voor Windows en MacOS. Het programma overtuigt vooral door de doordachte gebruikersbegeleiding bij het opstellen van de belastingaangifte. Het verzamelen van gegevens is gekoppeld aan automatisch weergegeven belastingtips. Onderdeel van het systeem is ook de registratie bij de belastingdienst en de overdracht van gegevens die bij de belastingdienst zijn opgeslagen. De informatie en belastingtips die het programma biedt, zijn digitaal beschikbaar. Indien gewenst kan een boek met deze informatie gratis per post worden aangevraagd. Voordat de belastingaangifte wordt ingediend, start het programma een elektronische belastingcontrole die de gebruiker waarschuwt voor hiaten en inconsistenties.
  • T@x of Belasting 2020 van het bedrijf Buhl Dit programma is vooral geschikt voor eenvoudige belastingaangiften. Typische gebruikers zijn gepensioneerden, studenten en werknemers met niet al te ingewikkelde belastingomstandigheden. Net als het belastingprogramma Wiso overtuigt dit product met een goede gebruikersbegeleiding en uitleg die is geoptimaliseerd voor gebruiksvriendelijkheid. Met dit programma kunnen maximaal vijf belastingaangiften worden ingediend.
  • T@x Professional van het bedrijf Buhl Dit product behandelt ook meer gecompliceerde zaken en is daarom geschikt voor freelancers en ondernemers. Voor hen zijn vooral de formulieren voor omzetbelasting en bedrijfsbelasting interessant. Met de software zijn ook maximaal 15 belastingaangiften mogelijk.
  • Taxman van het bedrijf Lexware Helaas is dit programma niet beschikbaar voor MacOS. Als speciale service levert het bedrijf echter eigen versies, die speciaal zijn aangepast aan de belastingsituatie van zelfstandigen, verhuurders en gepensioneerden. De bijgevoegde belastinggids in boekvorm is goed gemaakt. Het bevat voorbeeldbrieven, wetteksten en instructies voor het invullen ervan. Het programma is geschikt voor gebruikers variërend van werknemers tot freelancers en eigenaren van kleine bedrijven.

Belastingsoftware vergelijken voor online oplossingen in de browser

De volgende systemen hoeven niet geïnstalleerd te worden, maar draaien volledig in de browser. Dit betekent dat de software onafhankelijk van het besturingssysteem van de computer werkt.

  • smartsteuer.de Dit systeem vereist geen registratie of login. Er kan een belastingaangifte mee worden voorbereid op proefbasis; de kosten worden pas gemaakt wanneer de aangifte wordt ingediend bij het belastingkantoor. Net als bij geïnstalleerde programma's leidt het systeem de gebruiker stap voor stap door de voorbereiding van de belastingaangifte.
  • lohnsteuer-kompakt.de Alle soorten inkomsten kunnen hier worden geregistreerd, en ook hier ontstaan alleen kosten wanneer de aangifte naar het belastingkantoor wordt gestuurd. Het systeem geeft korting bij meer dan één aangifte.
  • steuerfuchs.de Steuerfuchs is een van de voordeligste aanbiedingen voor het elektronisch ondersteund opstellen van een belastingaangifte.
  • elster.de De naam staat voor "elektronische belastingaangifte" en is gratis software die door het belastingkantoor zelf wordt geleverd. Op de website zijn ook formulieren en functies voor het beheer van gegevens te vinden. Er worden echter geen belastingbesparende tips aangeboden.

Praktische tips voor de belastingaangifte

De allereerste stap zouhet verkrijgen van basisinformatie over het belastingsysteemmoeten zijn.Zelfs het beste programma kan deze stap niet vervangen. Voor een eenvoudig geval met slechts een substantieel inkomen en weinig afschrijvingen is het aan te raden om te beginnen met een van de goedkoopste programma’s. Als de belastingaangifte ingewikkelder is, is het de moeite waard om te investeren in een duurder pakket dat het beste bij je eigen situatie past. Een geavanceerde belastingaangifte vereist een zorgvuldige vergelijking van fiscale software. Zelfs als er dan extern advies wordt ingewonnen, is het verstandig om met belastingsoftware te werken.

Kopafbeelding: © Martin Schlecht, stock.adobe.com