Fotobeheer: Hoe je je kerstfoto's op orde houdt

Kerst en oud en nieuw, maar ook de laatste vakantie of het verjaardagsfeestje van de kinderen laten het weer zien: je maakt een enorme hoeveelheid foto’s, slaat ze op je pc op – en achteraf kun je niets meer vinden wat je zocht. Het is vooral jammer als de mooiste foto’s wegkwijnen op de geheugenkaart van de camera, in de smartphone of in de cloud. Software voor het sorteren en bekijken van foto’s kan helpen. Maar wat is belangrijk bij het kiezen van Fotobeheersoftware en welke is het meest geschikt? Wij werpen wat licht op het onderwerp.

Wat een goed fotobeheersysteem moet kunnen

Fotobeheersoftware heeft één hoofdtaak die op de voorgrond moet staan: een duidelijke beheerfunctie. Hiervoor moeten tagopties (bij voorkeur voor meerdere foto’s tegelijk) bruikbaar zijn, die de foto’s kunnen classificeren op basis van de datum waarop ze zijn genomen, locatie, mensen op de foto, speciale gebeurtenissen enzovoort. De functie om foto’s te kunnen taggen met persoonlijke trefwoorden maakt later zoeken ook veel eenvoudiger. Vooral voor mensen die foto’s maken met verschillende apparaten, is het ook belangrijk dat het programma verschillende afbeeldingsformaten kan verwerken. Hetautomatisch opruimen van dubbele foto’s maakt het sorteren niet alleen overzichtelijker, maar bespaart ook veel opslagruimte. En tot slot moet het fotobeheerprogramma natuurlijk aan een ander belangrijk criterium voldoen: Het moet eenvoudig tegebruikenen begrijpelijkzijn – zelfs voor leken.

Maak een diavoorstelling - de kers op de fototaart!

Telkens weer op een foto klikken om hem te bekijken is vervelend. En vrienden of familie uitnodigen voor de diavoorstelling, die dan plaatsvindt in een verduisterde kamer, vergezeld van het geklik van de diaprojector, is ook verleden tijd. Het zou veel gemakkelijker zijn als het fotobeheersysteem in Windows of Mac bepaalde foto’s automatisch in een bepaalde volgorde zou weergeven. Met de juiste software is dat geen enkel probleem! Voor beide besturingssystemen zijn er fotobeheerprogramma’s die de juiste opgeslagen foto’s weergeven als een diavoorstelling. De afspeelsnelheid kan individueel worden ingesteld en persoonlijk geselecteerde achtergrondmuziek maakt het bekijken van de show nog aangenamer. We hebben hier twee programma’s getest:

Movavi Foto Manager

De Movavi Photo Manager is een klassieke software voor fotobeheer. Het biedt sorteren voor afbeeldingen in alle gangbare formaten zoals RAW, JPEG of PNG.

Het programma heeft de volgende functies:

  • Gezichtsherkenning
  • Taggen van foto's
  • Geolocatie
  • Duplicaat zoeken
  • Back-ups maken
  • Automatisch albums maken

Bovendien kunt u met Movavi afbeeldingen bewerken, bijvoorbeeld bijsnijden, spiegelen of roteren. Movavi Slideshow Maker is ook in staat om effectieve diavoorstellingen te genereren met vloeiende overgangen, inclusief individuele soundtracks.

Magix Fotoboek

Als je van echt goede diavoorstellingen houdt en een diavoorstelling wilt maken die bijna op een film lijkt, kun je bijna niet om deze software heen. De nieuwste versie – Magic Photostory Deluxe – heeft functies die zelfs professionals overtuigen. Deze omvatten onder andere:

  • haarscherpe beelden op de PC, tablet of TV dankzij 4K export
  • gebruiksvriendelijke beeldoptimalisatie
  • geavanceerde beeldbewerking
  • Achtergrondmuziek, stemmen en/of geluiden
  • de afbeelding kan worden bewerkt op het ritme van de achtergrondmuziek
  • Magic Travel Maps maakt het invoegen van geanimeerde reisroutes mogelijk
  • verschillende animaties en effecten voor een leuke dia-ervaring
  • In- en uitzoomen om belangrijke aspecten te benadrukken

Er zijn verschillende cross-fading optiesbeschikbaar voor gevarieerde overgangen tussen de afzonderlijke afbeeldingen . Een ander pluspunt zijn de individueel te ontwerpen intro’s en outro’s.

Conclusie: Goede fotobewerking doet meer dan alleen foto’s sorteren. In deze tijd, waarin smartphones en digitale camera’s onbeperkte hoeveelheden snapshots mogelijk maken, is een bijbehorend programma onmisbaar voor zowel professionals als hobbyfotografen. Vooral wat betreft verdere functies zoals goede beeldbewerking en de mogelijkheid om een indrukwekkende diavoorstelling te maken.

Headerafbeelding: © REDPIXEL, stock.adobe.com