Overweeg eerst: Is de computer traag of heeft het snelheidsprobleem slechts invloed op één programma? Als dat laatste het geval is, bekijk het programma dan van dichterbij. Gebruik Taakbeheer om erachter te komen welke programma’s de pc op dit moment het meest belasten. Met AVG TuneUP kun je je pc ook opschonen en versnellen.

Lopende processen

Laufende Prozesse
Gebruik Taakbeheer om lopende processen te bekijken.

Als je Windows pc regelmatig traag wordt, kan dat natuurlijk komen doordat hij niet aan je eisen voldoet. Voordat je overweegt een nieuwe pc te kopen, moet je eerst controleren of het besturingssysteem en de programma’s up-to-date zijn. De eenvoudigste manier om Windows bij te werken is via Windows Update. De updatefunctie kan ook om wat voor reden dan ook beschadigd of uitgeschakeld zijn.

Windows Updates

Na verloop van tijd installeer je talloze programma’s en softwaretoepassingen op je pc. Veel daarvan nestelen zich in de autostartprogramma’s na installatie. Dit betekent dat je computer al deze programma’s onmiddellijk na het opstarten wil openen. Hoe meer programma’s er in deze lijst staan, hoe langzamer je pc opstart. Onder Windows kun je de toetsencombinatie (CTRL)+(SHIFT LEFT)+(ESC) gebruiken om het taakbeheer op te roepen, waarmee je autostartprogramma’s die niet nodig zijn kunt uitschakelen.

Autostart programma’s

Autostart Programme
Bepaal welke programma’s automatisch moeten starten met Windows.

Als je tot nu toe alleen maar een oude HDD in je systeem hebt gehad, moet je overwegen om uiterlijk nu een veel snellere SSD te installeren. De laatste paar jaar zijn de prijzen voor halfgeleiderschijven aanzienlijk gedaald. Een goede SSD van 500 GB kan nu voor minder dan 60 euro worden gekocht bij verschillende online winkels.

Als je problemen vermoedt met sommige cores, kun je bijvoorbeeld zelf instellen met hoeveel cores Windows moet beginnen. Zo ga je te werk:
  • Druk op de toetsencombinatie [Windows] + [R]. Er wordt een nieuw dialoogvenster geopend.
  • Voer hier het commando „msconfig“ in en bevestig met [Enter].
  • Klik op het tabblad „Start“ en vervolgens op „Geavanceerde opties“
  • Als je het vakje voor „Aantal processors“ aanvinkt, kun je aangeven met hoeveel cores Windows moet worden opgestart. Stel het gewenste aantal in en klik ten slotte op „OK“.

Geavanceerde startopties

Erweiterte Startoptionen
Gebruik de geavanceerde opstartopties om te bepalen met hoeveel kernen Windows moet opstarten.